Financial Times // Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
7.6.2024 9:10
30.9.2024 18:04
Politic

Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a R. Moldova și Ucrainei. Despre aceasta scrie publicația Financial Times, care precizează că decizia ar urma să fie luată până la preluarea președinției UE de către Ungaria.

Astăzi Comisia Europeană, potrivit Financial Times, ar urma să se pronunțe asupra realizării de către Republica Moldova și Ucraina a recomandărilor formulate de structurile europene privind începerea negocierilor de aderare.

Georgia, care a adoptat legea „agenților străini”, influențată de Rusia, nu va obține undă verde.

R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare în iunie 2022. Ulterior, la summitul UE din decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.

Tot atunci, Georgia a obținut statutul de țară candidată la aderare.

Republica Moldova are acum cea mai profundă și apropiată relație cu Uniunea Europeană din istoria modernă a satului, apreciază Cristina Gherasimov, viceprim-ministru responsabil pentru Integrare Europeană.

În februarie, autoritățile de la Chișinău au dat start primei etape privind aderarea la UE, care constă în evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară, un proces de durată care necesită eforturi imense și expertiză specializată pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole.

Gherasimov a susținut că avansarea R. Moldova pe cale integrării europene este condiționată de lupta cu fenomenul corupției, curățarea justiției, edificarea unui stat de drept.

Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030 a fost obiectivul declarat de președintele Maia Sandu. Totodată, șeful statului a subliniat că integrarea R. Moldova în familia europeană ar putea avea loc și mai devreme, în funcție de viteza cu care se vor mișca autoritățile de la Chișinău în implementarea reformelor.

Pe 20 octombrie, în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md