Femicidul, inclus în Legea privind prevenirea și combaterea violenței în familie

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
31.7.2024 19:09
30.9.2024 18:04
Social

Noțiunea de „femicid” a fost introdusă în legislația Republicii Moldova. Aceasta reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și a fetelor. Noțiunea a fost inclusă în Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie și a fost votată de Parlament în cea de-a doua lectură.

Potrivit proiectului, femicidul este definit ca un act de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, care presupune decesul victimei, ca urmare a infracțiunii de omor intenționat, ori a infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății ori a infracțiunii de violență în familie, sau sinuciderea victimei, ca urmare a determinării sau înlesnirii acesteia ori ca urmare a violenței în familie, comise din motive de prejudecată bazate pe gen.

Documentul mai prevede reformularea noțiunilor de: victimă-adult, victimă-copil, agresor, precum și redefinirea noțiunii de violență psihologică – provocarea suferinței psihice și/sau a stării de tensiune, impunerea voinței ori a controlului, intimidarea, inclusiv prin utilizarea tehnologiei informației și/sau a comunicațiilor electronice.

În lege sunt introduse și câteva principii de bază: principiul legalității; respectării drepturilor și libertăților fundamentale; egalității și nondiscriminării; respectării demnității umane; confidențialității; accesului la justiție; protecției și securității victimei; cooperării autorităților administrației publice cu societatea civilă și cu organizațiile internaționale; celerității; intersecționalității.

Potrivit proiectului de lege, autoritățile abilitate cu funcții de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și violenței în familie sunt obligate să reacționeze prompt la orice sesizare și să informeze victimele despre:

  • drepturile lor, despre autoritățile și instituțiile cu funcții de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și violenței în familie;
  • tipul serviciilor și organizațiile la care se pot adresa după asistență; despre asistența disponibilă pentru ele;
  • locul și modalitățile în care pot depune o sesizare;
  • procedura ce urmează după depunerea sesizării și rolul lor după procedurile respective;
  • modalitatea obținerii protecției;
  • măsura și condițiile în care au acces la consultanță sau asistență juridică;
  • faptul dacă există ori nu vreun pericol pentru viața sau sănătatea lor în cazul eliberării unei persoane reținute sau condamnate;
  • faptul anulării ordonanței de protecție.

O altă prevedere se referă la crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. De acest lucru va fi responsabilă Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței. Datele colectate vor conține informații despre tipul de violență, sex, vârstă, dizabilitate, etnie, relația dintre victimă și agresor, statutul victimei de persoană solicitantă a unei forme de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, localizarea geografică, țara de origine a acesteia.

Inițiativa legislativă aparține vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și este elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor. Legea va intra în vigoare la data de 15 august 2024.

Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 000 de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48 800 dintre ele au fost victime ale soților sau partenerilor.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md