FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Anti-Fake
21.3.2021 12:42
7.10.2024 0:51
Deschide md
Anti-Fake

Ambasadorul american la Chișinău, Derek Hogan, o coordonează pe Maia Sandu, obiectivul fiind aducerea Republicii Moldova sub controlul Occidentului. Această teză a unei conspirații occidentale care vizează Moldova a fost reactivată în contextul crizei politice și epidemiologice cu care se confruntă țara și a eforturilor socialiștilor de a rămâne la putere în ciuda înfrângerilor suferite în alegeri, scrie veridica.ro

ȘTIRE: „[…] Statele Unite sunt implicate activ în politica moldovenească. Reamintim că, în ianuarie 2016, un înalt oficial al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a dat acordul pentru crearea guvernului Plahotniuc-Filip. Ulterior, în iunie 2019, când a apărut o dualitate de putere, anume Dereck Hogan a mers la biroul PDM și i-a dat indicaţii „cumplitului oligarh” să plece din Moldova, iar Vlad Plahotniuc s-a conformat imediat „recomandării”. Și la alegerile prezidențiale din 2020 ambasadorul SUA a susținut în mod vădit „candidatul corect”, și-a exprimat public poziția cu privire la problemele politice interne, de fapt, intervenind în alegerile din Republica Moldova.

Cu câteva zile în urmă, când a apărut un conflict serios între parlament și președintă din vina celei din urmă, Dereck Hogan a vorbit din nou despre situația din țară. El a susținut în mod vădit una dintre părți, pe președintă, de fapt a repetat ceea ce Maia Sandu spusese anterior societății moldovenești. Deoarece a apărut o poziție consolidată în Parlament şi președinta a fost obligată să respecte Constituția, a fost nevoie să fie corectate acțiunile șefului statului. Prin urmare, după ce a aflat opțiunile majorității de la Igor Dodon, diplomatul american a mers la Maia Sandu. Amintim că întrevederea dintre diplomat și șeful statului a avut loc pe 11 martie.

Chiar a doua zi, președintele a anunțat convocarea unei reuniuni urgente a Consiliului Suprem de Securitate cu privire la situația epidemiologică din țară. […] Deși era deja clar pentru toată lumea că pentru a îmbunătăți situația este pur și simplu necesar să acționăm urgent: să aducem vaccinul rusesc Sputnik V în țară, să contactăm direct autoritățile și producătorii din Moscova. În afară de accelerarea vaccinării, autoritățile moldovenești au epuizat deja toate celelalte modalități de a controla situația epidemiologică. Dar președintele moldovean, probabil, la fel ca şi cel ucrainean, nu vrea să coopereze cu Moscova din motive de principiu. Iar Sandu a purtat negocieri online cu reprezentanții Janssen Pharmaceutica, deținută de compania americană Johnson & Johnson.

Oare aceste negocieri au vreun sens, dacă autoritățile americane au spus fără echivoc că își vor vaccina mai întâi populația și abia apoi vor vinde vaccinuri către alte țări. […]

Evaluând schimbările neașteptate în tactica președintei, se poate presupune că „ajustarea” poziției Maiei Sandu a avut loc după întâlnirea cu ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan. Scenariul cu consultările, renunţarea la funcția de prim-ministru a Marianei Durlesteanu, apariția investigaţiei RISE Moldova, decretul fulgerător de numire a lui Igor Grosu, seamănă foarte mult cu o operațiune specială bine gândită și realizată. Scopul ei este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate și victoria partidului Maiei Sandu. O victorie care oferă controlul deplin asupra legislativului și țării de către forțele dirijate de Occident. Acesta a investit mult în proiectul Maia Sandu, în crearea de rețele de ONG-uri influente, în mass-media „independente” și nu intenționează să renunțe la obiectivele sale.[...]”

NARAȚIUNI: 1. Ambasadorul SUA dictează acţiunile preşedintei Maia Sandu. 2. SUA şi Occidentul vor să deţină controlul deplin asupra Moldovei prin forțele politice pe care le dirijează. 3. Occidentul şi SUA au creat rețele de ONG-uri influente şi finanţează mass-media pentru a-şi atinge obiectivul de control asupra Moldovei. 4. Doar vaccinul rusesc Sputnik V va salva Republica Moldova de pandemie. 5.Președintele Republicii Moldova, la fel ca şi cel ucrainean, nu vrea să coopereze cu Moscova din motive de principiu.

CONTEXT: Republica Moldova este condusă de un guvern interimar din decembrie 2021, după ce guvernul socialiștilor, condus de Ion Chicu şi-a dat demisia, pe 23 decembrie, cu o zi înainte de preluarea mandatului de şef al statului de către Maia Sandu. În acel moment socialiștii păreau să accepte organizarea de alegeri anticipate, în condițiile în care votul la alegerile prezidențiale arătase fără echivoc o schimbare a opțiunilor electoratului în favoarea forțelor pro-europene, minoritare în Parlament. Formula pentru a putea fi convocate anticipate era respingerea consecutivă a două propuneri de premier, dar după ce prima candidată propusă de Maia Sandu, Natalia Gavriliță, a fost respinsă, socialiștii lor și aliații din partidul oligarhului fugar, Ilan Șor, precum și foști membri ai formațiunii celuilalt oligarh fugar, Vladimir Plahotniuc, au venit cu propria variantă – Mariana Durleșteanu –, în încercarea de a rămâne la guvernare. Preşedinta Maia Sandu l-a desemnat marţi, 16 martie, pe preşedintele interimar al PAS Igor Grosu să formeze un nou Guvern. În aceeaşi zi, preşedinta a avut consultări cu partidele parlamentare, iar PSRM şi Partidul Şor au declarat că susţin candidatura Marianei Durleşteanu pentru funcţia de premier. În timp ce liderul PSRM Igor Dodon se afla la consultări cu preşedinta Maia Sandu, Mariana Durleşteanu a anunţat pe pagina sa de Facebook că nu mai doreşte să candideze la funcţia de prim-ministru. Igor Grosu, este un apropiat al Maiei Sandu, a fost adjunctul ei când aceasta a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei, ulterior au format împreună Partidul Acţiune şi Solidaritate, pe care Igor Grosu îl conduce în prezent. După desemnarea lui Igor Grosu, socialiștii au decis să prelungească criză, și au anunțat din nou că au o propunere – de data aceasta ambasadorul la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

Între timp, în Republica Moldova s-a agravat criza epidemiologică, în condițiile în care măsurile luate pentru combaterea pandemiei în ultimul an au fost haotice, populația a fost bombardate cu mesaje contradictorii (Igor Dodon și socialiștii au căutat să minimalizeze pericolul pandemiei cât s-au aflat la putere) și cu numeroase narațiuni false. Pentru vaccinuri, fostul guvern socialist nu a prevăzut bani în bugetul pe 2021, așa că cele mai mari așteptări sunt legate de donații din România și mecanismul Covax al Organizației Mondiale a Sănătății. Deocamdată nu există o campanie de vaccinare susținută, ca în alte țări.

OBIECTIV: Articolul încearcă să prezinte SUA şi Occidentul că se implică direct în politica internă a Republicii Moldova, iar ambasadorul american dictează direct acţiunile preşedintei Maia Sandu. Totodată, este inoculată ideea că şefa statului, partidele pro-occidentale, ONG-urile şi mas-media independente servesc intereselor unor forţe externe.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Maia Sandu a reluat discuţiile cu partidele politice, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, care obligă preşedintele să consulte fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui premier, după ce inițial încercase să o desemneze din nou pe Natalia Gavriliță.

Articolul reia acuzaţiile privind încercarea Occidentului şi SUA să controleze Republica Moldova. Aceste naraţiuni au fost principala linie de atac asupra Maiei Sandu în campania electorală prezidenţială de anul trecut, desfăşurată atât de candidatul prorus Igor Dodon, cât şi de autorităţile de Moscova. Recent a fost declanşat şi un atac asupra ambasadorului UE la Chişinău, după ce Peter Michalko a spus că este îngrijorător faptul că persoane implicate în furtul miliardului decid în ceea ce priveşte formarea guvernului. Miercuri, 17 martie 2021, Ministerul rus de Externe a acuzat Uniunea Europeană şi Statele Unite că s-ar amesteca în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a scris un editorial publicat pe portalul Anticoruptie.md, în care a exprimat susţinerea Statelor Unite pentru Republica Moldova. O declaraţie a unui ambasador, însă, nu înseamnă în nici un caz ghidarea politicii unui stat.

În ceea ce privește vaccinurile, Republica Moldova se bazează pe o donație de 200 de mii de doze din România (pe 27 februarie a ajuns primul lot de 21 600 de doze) și pe mecanismul internațional Covax, al OMS, din care la începutul lui martie a sosit un lot de 14 400 de doze de AstraZeneca). Cu Sputnikul ar fi vorba de o afacere particulară, susținută de liderul socialiștilor, Igor Dodon, prin care vaccinurile ar fi introduse spre a fi vândute către cei care își permit.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a avut o întrevedere pe 10 martie cu liderul PSRM, iar Igor Dodon a informat că au discutat „diverse chestiuni cu privire la dezvoltarea relațiilor bilaterale, am subliniat importanța consolidării și aprofundării acestora în continuare. În special, am vorbit despre situația politică internă din Republica Moldova. Am reiterat poziția principială a Partidului Socialiștilor: toate procesele politice din țară, declarațiile și acțiunile conducătorilor statului și ale liderilor de partide trebuie să se desfășoare în conformitate cu prevederile Constituției și a legislației în vigoare a Republicii Moldova”.

Înainte de cedarea puterii de către Partidul Democrat în 2019 şi dispariţia din Republica Moldova a liderului PD Vladimir Plahotniuc, ambasadorul american a avut o întrevedere cu acesta.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md