Uniunea Europeană va aloca 250 milioane de euro în următorii ani pentru a asigura independența energetică a R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Uniunea Europeană va acorda, în următorii doi ani, un ajutor de 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice și sporirea rezilienței în fața șantajurilor Rusiei. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru extindere, Marta Kos, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Maia Sandu.
4.2.2025 10:36
4.2.2025 10:38
Tudor Ioniță
Politic
Pentru malul drept vorbim despre 250 milioane de euro pentru următorii ani. Prin acești bani vom ajuta să compensați facturile pe malul drept. După care vom crea un fond pentru familiile vulnerabile, pentru școli, spitale. Acest fond va fi de 20 milioane de euro. Ulterior, vom crea un fond pentru afaceri, în valoare de 50 milioane de euro. Prin planul de creștere vom ajuta să reformați sistemul energetic să deveniți independenți. Aceste pachete energetice sunt doar o parte din ajutorul oferit Republicii Moldova. Moldovenii sunt serioși față de aderare, din acest motiv venim cu acest suport. Am văzut că Rusia încearcă să transforme energia în șantaj și vrem să ne asigurăm că nu veți mai putea fi șantajați” a declarat Marta Kos.

Oficialul european s-a arătat impresionat de progresele înregistrate de R. Moldova în parcursul de aderare la UE și a declarat că este posibilă încheierea negocierilor cu Chișinăul până la sfârșitul mandatului actual al Comisiei Europene.

Ceea ce faceți voi e ceva impresionant, țara voastră e un exemplu excelent. Săptămâna trecută am vizitat Varșovia ca să vedem cum putem să deschidem primul cluster în această primăvară și să pregătim încă două clustere. Pot să vă promit că niciodată în acest parcurs spre UE nu veți fi singuri. Vom fi întotdeauna alături de voi. Acest lucru e important, pentru că avem atâtea sisteme totalitare care vor să vadă eșecul vostru și al UE. Acest lucru nu se va întâmpla. Sunteți deja parte a familiei europene, trebuie doar să formalizăm această apartenență” a mai declarat Marta Kos.

Comisarul european a vorbit și despre planul de creștere economică pentru R. Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Aceasta a notat că, în curând, toate detaliile acestui plan vor fi aprobate, iar prima tranșă va veni deja în această primăvară.

La rândul său, președintele Maia Sandu a vorbit despre șantajul energetic al Rusiei și ajutorul oferit în acest sens de Uniunea Europeană.

Am trecut prin multe încercări, dar nu am fost niciodată singuri. Când Gazprom a încercat să ne șantajeze, Uniunea Europeană ne-a ajutat cu gaze. Kremlinul folosește din nou energia ca armă de șantaj. Acum, din cauza acțiunilor Rusiei, pe malul stâng al Nistrului, oamenii stau în frig și întuneric, iar pe malul drept s-au majorat prețurile la electricitate” a declarat șeful statului.

Maia Sandu a mai explicat și pentru ce va fi folosit pachetul de sprijin oferit de UE:

  • Pe malul drept, vor fi compensate parțial prețurile la energia electrică.
  • Pe malul stâng, sprijinul se va extinde până la sfârșitul sezonului de încălzire, dar va fi condiționat de respectarea drepturilor omului.
  • În următorii doi ani, vor fi făcute investiții în sectorul energetic.

Șeful statului a enumerat câțiva din pașii fermi făcuți de Republica Moldova pentru a deveni independentă energetic:

  • Nu mai suntem vulnerabili în fața șantajului cu gaze.
  • Linia Vulcănești-Chișinău va fi construită până la sfârșitul anului.
  • Vom construi alte două linii electrice.
  • Peste 16% din energia consumată provine deja din surse regenerabile.

La fel, șeful statului a subliniat că, în următoarele săptămâni, Uniunea Europeană urmează să adopte planul de investiții pentru Republica Moldova, iar prima tranșă va ajunge în curând. De asemenea, în curând vom deveni membri SEPA și lucrăm pentru eliminarea completă a taxelor de roaming până la sfârșitul anului.

Avem un obiectiv ambițios: să finalizăm negocierile de aderare în mandatul actualei Comisii Europene. Viitorul nostru este în Uniunea Europeană și, împreună, vom face acest obiectiv realitate” a conchis șeful statului.
Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md