UE reafirmă susţinerea unei păci „drepte” în Ucraina şi-i promite un ajutor de cel puţin 30 de miliarde de euro în 2025

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene (UE) şi-au reafirmat susţinerea faţă de Kiev în vederea unei păci drepte şi „nu cu orice preţ”.
20.12.2024 14:49
20.12.2024 14:49
Deschide md
Внешние

Asta se întâmplă la câteva săptămâni înaintea învestirii lui Donald Trump la Casa Albă. „Cei 27” au menționat acest lucru în cadrul unui summit la Bruxelles, la care preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat optimismul faţă de politica adoptată împotriva imprevizibilului miliardar american republican, relatează News.ro cu referire la RFI.

Potrivit surselor, cei 27 de lideri au promis Ucrainei ajutoare financiare în valoare de cel puţin 30 de miliarde de euro în 2025. O mare parte urmează să fie folosită pentru a cumpăra armament, potrivit unor diplomaţi, iar restul - să ajute Ucraina să treacă de această iarnă, în contextul în care Rusia bombardează intensiv infrastructura energetică ucraineană.

Cooperare Transatlantică

Preşedintele ucrainean i-a îndemnat joi pe europeni la unitate: atât între ei, cât şi cu Statele Unite ale lui Donald Trump, subliniind că cooperarea transatlantică este indispensabilă în vederea unei păci durabile în Ucraina.

Întrebat despre venirea lui Trump la Casa Albă, Zelenski a răspuns regăsindu-şi instinctul de actor. „Ce-aş putea să spun? Bine ai venit Donald!”, a răspuns el şi s-a declarat apoi, pe un ton serios, că este pregătit să-l convingă să menţină ajutorul american al Ucrainei.

„Preşedintele Trump este un om puternic şi vreau acum să fie de partea noastră. Este un lucru foarte important. Sper să mă înţeleagă, pentru că suntem toţi oameni, indiferent ce trecut avem, politic sau de om de afaceri şi avem, cred, aceleaşi emoţii şi valori, în fine, aşa sper”, a spus el.

La Bruxelles, Zelenski a discutat despre garanţii de securitate, pe care i le-ar putea oferi ţările europene în cazul unui armistiţiu cu Rusia, insistând asupra faptului că, fără susţinerea americană, aceste garanţii nu vor fi suficiente, în opinia sa.

„Garanţiile europene nu vor fi suficiente Ucrainei (...). Pentru noi, adevăratele garanţii, acum şi în viitor, sunt în NATO”, a subliniat el.
Volodimir Zelenski a participat cu o zi mai înainte, miercuri, la Bruxelles, la o reuniune cu Mark Rutte şi cu oficiali din mai multe state membre NATO, inclusiv cu Emmanuel Macron.

„Nu orice pace”  

Donald Trump, care va fi învestit din nou la Casa Albă pe 20 ianuarie, a promis pacea „în 24 de ore”, îngrijorându-i pe europeni, care se tem că pot fi daţi la o parte, şi Kievul, care nu vrea o pace „forţată” după peste 1.000 de zile de război, subliniază AFP.

Negocierile s-ar putea deschide în curând.

Vladimir Putin s-a declarat, joi, în marea sa conferinţă de presă anuală, pregătit să se întâlnească „în price moment” cu Donald Trump, care a pledat în mai multe rânduri în favoarea deschiderii acestor negocieri dintre Ucraina şi Rusia.

Până atunci, europenii vor să se asigure că Ucraina se află într-o poziţie de forţă.

„Prietenii noştri şi cu atât mai mult inamicii noştri vor urmări cu atenţie modul în care vom continua să susţinem Ucraina. Susţinerea noastră trebuie, deci, să fie impecabilă”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, a subliniat acelaşi mesaj după summit. „În ceea ce priveşte Ucraina, pot să vă spun că atmosfera în sală era hotărâtă şi că mesajul nostru rămâne limpede. UE este unită în susţinerea Ucrainei să obţină o pace dreaptă şi durabilă. Nu orice fel de pace, nu capitularea”, a subliniat el.

Potrivit demnitarului, numai Ucraina, ca ţară agresată, are legitimitatea să definească ce înseamnă pacea, precum şi dacă sau când se reunesc condiţiile în vederea unor negocieri.

„Nu este, aşadar, momentul să speculăm cu privire la diverse scenarii. Este timpul să consolidăm Ucraina în vederea tuturor scenariilor. Iar discuţia, pe care am avut-o, confirmă că UE este pregătită să facă tot ceea ce este necesar, atât timp cât este necesar, pentru a pune Ucraina într-o poziţie de forţă în evenimentele viitoare”, a mai declarat Antonio Costa. „Acesta este mesajul pe care i l-am transmis preşedintelui Zelenski”, a conchis politicianul.

Un război care „durează de prea mult timp”

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ales american Donald Trump au convenit, într-o convorbire la telefon, că războiul rus împotriva Ucrainei durează „de prea mult timp”, a anunţat joi, într-un comunicat, Guvernul german.

„Este esenţial să se angajeze cât mai rapid pe calea unei păci drepte, echitabile şi durabile”, au apreciat cei doi în convorbirea lor telefonică, precizează reprezentanții Guvernului german.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md