Putin: Rusia va continua să testeze „în condiții de luptă” noua sa rachetă Oreșnik. „Dispunem de un stoc de astfel de produse”
Digi24.ro scrie că declarația lui Putin a fost făcută după ce Rusia a lansat în premieră asupra Ucrainei o nouă rachetă balistică intercontinentală cu rază intermediară de acțiune asupra Ucrainei, ca reacție la folosirea de către Kiev a rachetelor americane ATACMS și a celor britanice de croazieră (Storm Shadow) pentru lovirea unor ținte în Federația Rusă.
Putin a descris folosirea rachetei Oreșnik asupra țintelor ucrainene drept „un test reușit” și a adăugat că „vor urma și altele”.
„Vom continua aceste teste, inclusiv în condiţii de luptă, în funcţie de situaţie şi de natura ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei,” a spus liderul de la Kremlin. „În plus, dispunem de un stoc de astfel de produse, de astfel de sisteme pregătite pentru utilizare”.
Un oficial american a precizat însă că arma folosită de Rusia este una experimentală. Sursa citată de Reuters a adăugat că Rusia dispune de un număr limitat de astfel de rachete şi că nu are capacitatea de a le desfăşura regulat pe câmpul de luptă.
Rachetele cu rază „intermediară” precum „Alunul” rusesc au o rază de acţiune între 3.000 şi 5.500 km, ceea ce le-ar permite să lovească oriunde în Europa sau în vestul Statelor Unite, din Rusia. Comparativ, rachetele intercontinentale cu rază lungă au o rază de peste 5.500 de kilometri.
Experţii în securitate au subliniat că elementul nou al rachetei Oreșnik este capacitatea sa de a transporta mai multe ogive care pot lovi simultan ţinte diferite – o caracteristică asociată de obicei cu rachetele balistice intercontinentale de rază lungă, concepute pentru a transporta ogive nucleare.
Ucraina a precizat că racheta „Oreșnik/Alunul” a atins o viteză maximă de peste 13.000 de kilometri pe oră - echivalentul a MACH 11, adică de 11 ori viteza sunetului - și i-au fost necesare în jur de 15 minute pentru a atinge ținta, după lansare.