Echipa de fotbal FC Florești a fost exclusă din Divizia Națională, pe motivul trucării meciurilor din cadrul Campionatului R. Moldova la fotbal. Anunțul a fost făcut de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), în urma investigării mai multor meciuri jucate pe parcursul anului 2021.

„Comitetul de Etică al Federației Moldovenești de Fotbal, examinând în ședința din 17 ianuarie 2021 cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal de către FC FLOREȘTI, conform Raportului de investigare a meciului FC Florești - CSF Speranța Nisporeni (disputat la data de 28 februarie 2021), din data de 23 iunie 2021 și a rapoartelor UEFA-BFDS (SPORTRADAR), a rapoartelor companiilor experte GoodGame, Starlizard, StatsPerform referitoare la meciul FC Florești - CSF Speranţa 4:4, disputat la data de 28 februarie 2021, însoțit de rapoartele UEFA-BFDS (SPORTRADAR) referitoare la meciurile: FC Sfîntul Gheorghe - FC Florești 3:2, disputat la 08 Martie 2021, FC Sheriff - FC Florești 6:0 disputat la 13 Martie 2021,

și a Demersului Departamentului Integritate, din data de 04.11.2021, însoțit de rapoartele UEFA-BFDS (SPORTRADAR) referitoare la meciurile: FC Floresti - FC Milsami 2:5 disputat la 12 Aprilie 2021 / FC Zimbru - FC Florești 3:0 disputat la 27 Aprilie 2021 / FC Petrocub - FC  Florești 4:0 disputat la 30 Aprilie 2021 / FC Zimbru - FC  Florești 4:0, disputat la 17 iulie 2021,

în conformitate cu Codul Disciplinar FMF și Regulamentul FMF privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Etică, HOTĂRĂȘTE:

1. A recunoaște FC FLOREȘTI responsabil de implicare în activități legate de manipularea de meci.
2. A sancționa FC FLOREȘTI cu excluderea din Campionatul Republicii Moldova la fotbal, ediția 2021/22, Divizia Națională, cu retrogradarea într-o divizie imediat inferioară (Divizia A).
3. Prezenta Hotărâre intră în vigoare și este executorie din data de 17 ianuarie 2022”, se arată în decizia Comitetului de Etică al FMF.

În context, Federația Moldovenească de Fotbal vine cu un apel și cu o rugăminte către întreaga comunitate fotbalistică din R. Moldova, dar și către organele de drept, „să susțină FMF în lupta aprigă cu cei care distrug fotbalul prin acțiuni de corupție legate de meciuri aranjate și pariuri ilegale. Numai împreună vom reuși să tratăm fotbalul moldovenesc de acest virus, care a împânzit întreaga lume, inclusiv comunitatea noastră fotbalistică”.

Amintim că, la începutul anului 2021 FMF a anunțat că a adoptat o politică de zero toleranță față de manipularea meciurilor, după ce în ultimii 10 ani fotbalul moldovenesc a fost vizat în câteva cazuri de rezonanță, care au zguduit întreaga societate, iar tentația de a intra într-un joc al pariurilor a devenit tot mai mare.

Detalii: Federația Moldovenească de Fotbal a lansat o campanie contra meciurilor trucate, cu susținerea Ministerului Educației și FIFA

Decizia FMF a venit după ce la începutul lunii decembrie 2020 CNA anunța că unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive.

Detalii: (FOTO) Operaţiune CNA – Europol // Președinți ai cluburilor de fotbal și mai mulți jucători, reținuți în dosarul „meciurilor trucate”

DESCHIDE.MD a publicat, potrivit unor surse, nume implicate în acest dosar.

Detalii: SURSE // Cine sunt persoanele și care cluburi sunt vizate în dosarul „meciurilor trucate”

La sfârșitul lunii decembrie 2020, Jurnal TV a publicat un material în care patru foști jucători de la echipa Codru Lozova au descris cu lux de amănunte cum aveau loc înțelegerile pentru trucarea unor meciuri din Divizia Națională, în contextul investigațiilor desfășurate de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Europol. 

Detalii: Dezvăluiri în scandalul din fotbalul moldovenesc. Feciorii secretarului general FMF, Nicolae Cebotari, au participat la un meci trucat