Jocurile Olimpice au luat sfârșit pentru Anastasia Nichita. După ce a trecut de una dintre favoritele la câștigarea titlului olimpic, nigeriana Odunayo Adekuoroye, Anastasia a cedat în ultimele secunde în fața sportivei din Bulgaria, Evelina Nikolova.

„Jocurile Olimpice au luat sfârșit pentru mine. Dacă sunt dezamăgită este puțin spus! Am parcurs până aici un drum foarte greu. Am sacrificat atâtea și totul pentru visul meu cel mare – o medalie olimpică! Din păcate nu a fost să fie de această dată. O mică greșeală, doar 10 secunde m-au despărțit de lupta pentru medalia olimpică! Uneori sportul este prea dur cu noi, ne pune în genunchi și ne face neputincioși, alte ori ne ridică pe cele mai înalte trepte! Însa cel mai important este să ne ridicăm și să continuăm indiferent de orice obstacol! Vreau să mulțumesc celor care au fost aproape de mine și m-au susținut, care au muncit cot la cot cu mine și care au crezut în mine pâna în ultima clipă! Îmi pare rău că nu v-am bucurat. O să mă ridic și o să devin mai puternică!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Anastasia Nichita.

Anastasia Nichita, 22 ani, este o luptătoare din Republica Moldova în stil lupte libere.

În 2018, la Campionatul European de Lupte U23 din Istanbul, ea a câștigat medalia de argint la proba feminină 59 kg. La Campionatul Mondial de Lupte U23 din 2019 din Budapesta, a câștigat iar medalia de argint la proba feminină 59 kg, cedând în finală sportivei Yumeka Tanabe din Japonia.

În 2019, la Campionatul European de Lupte de la București, ea a câștigat una din medaliile de bronz la proba feminină 57 kg. În același an, a mai câștigat o medalie de bronz la proba feminină 57 kg la Jocurile Europene din 2019, desfășurate la Minsk, ultimul meci fiind câștigat în fața lui Grace Bullen din Norvegia.

În 2020, Anastasia Nichita a câștigat medalia de aur la proba feminină 57 kg, atât la Campionatul European de Lupte de la Roma, cât și la 2020 Individual Wrestling World Cup, o competiție desfășurată la Belgrad care a înlocuit în acel an tradiționalul Campionat Mondial.

A fost desemnată cea mai bună sportivă a anului din Republica Moldova în anii 2019 și 2020.