"Sezonul 2019-2020 în sporturile profesioniste, mai ales cel de fotbal, nu va putea fi reluat", a anunţat marţi premierul francez Edouard Philippe, într-un discurs la Adunarea Naţională, dând o lovitură diferitelor campionate întrerupte la mijlocul lui martie din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.

"Pentru a oferi vizibilitate organizatorilor de evenimente, vreau să precizez că marile manifestaţii sportive (...), toate evenimentele ce reunesc peste 5.000 de participanţi şi fac astfel obiectul unei declaraţii la prefectură şi trebuie astfel organizate cu mult timp înainte, nu se vor putea desfăşura înainte de luna septembrie", a declarat Philippe în faţa deputaţilor.

Decizia UEFA de a amâna EURO 2020 până în vara anului 2021 a oferit noi posibilităţi calendarului pentru terminarea campionatelor de fotbal, după dispariţia riscurilor sanitare legate de pandemia ce a oprit sportul cu balonul rotund în luna martie.

Ipoteza privilegiată de Liga franceză de fotbal profesionist (LFP), adică reluarea campionatului pe 17 iunie, cu porţile închise, şi încheierea sa pe 25 iulie, pare de acum foarte compromisă după anunţurile lui Philippe.

Acest scenariu prezenta avantajul de a le lăsa jucătorilor patru luni de pregătire fizică, perioada estimată de specialişti, în caz de reluare a antrenamentelor în săptămâna care începe pe 11 mai.

Scenariul se potrivea şi cu dorinţa UEFA de a vedea încheierea campionatelor naţionale în această vară, inclusiv a cupelor europene în luna august, cu preţul unui calendar încărcat.

Federaţiilor care decid să nu reia sezonul, UEFA le-a cerut "să explice circumstanţele particulare care justifică o oprire prematură şi să selecteze cluburile participante în sezonul 2020-2021 al cupelor europene pe baza meritului sportiv în competiţiile interne în sezonul 2019-2020".

UEFA a precizat că va arăta înţelegere faţă de ligile care nu vor putea da un răspuns clar din cauza deciziilor guvernamentale legate de coronavirus. UEFA a indicat că preferă ca federaţiile interne să ducă la capăt sezonul intern, nu să-l anuleze.

Aceste anunţuri lasă de asemenea în suspans încheierea sezonului 2019-2020 în Top 14 la rugby, prevăzut la sfârşitul verii, şi desfăşurarea Turului Franţei, reprogramat între 29 august şi 20 septembrie.

Pentru ciclişti, aflaţi în izolare, ca şi ceilalţi sportivi, din 17 martie, anunţurile premierului deschid calea reluării antrenamentelor individuale pe şosea.

AGERPRES