Rusia a fost aleasă țară gazdă a Mondialului din 2018 doar după mituirea lui Jack Warner, fost vicepreședinte FIFA. Acesta și-a schimbat votul după o vizită la Moscova și o discuție cu Vladimir Putin, care era prim-ministru la acea vreme.

Pe 2 decembrie 2010, cei 22 de membri ai Comitetului Executiv FIFA s-au reunit la sediul de la Zürich pentru a alege țările care vor organiza Mondialele din 2018 și 2022. Ambele au fost aranjate, reiese din ancheta de cinci ani făcută de justiția americană.

Pentru Qatar a votat Platini, la sugestia lui Sarkozy

Pentru CM 2022, povestea din culise se știa. Totul s-a decis la Paris, în palatul Élysée, unde Michel Platini, la acea vreme președintele UEFA și „vicele" FIFA, s-a întâlnit cu Nicolas Sarkozy (președintele Franței) și cu Tamim bin Hamad Al Thani, viitorul emir al Qatarului. Concluzia: Platini a votat pentru micuțul stat din Golful Persic, care a câștigat la alegeri în fața SUA. 

Pentru CM 2018, acum s-a aflat ce s-a întâmplat de fapt. Pentru că Jack Warner, atunci unul dintre cei mai influenți membri ai CEx, s-a întors cu o lună înaintea votului. Acesta era nu doar liderul federației din Trinidad-Tobago și al CONCACAF, ci și vicepreședinte FIFA, cu o mare putere de convingere asupra colegilor săi.

Votul s-a mutat. Anglia, trădată pentru Rusia

Inițial, Warner le promisese englezilor ajutorul. Și al lui, și al prietenilor votanți. În ultima clipă, a făcut o întoarcere de 180 de grade. Și a sprijinit Rusia. The Times a descris tot ce s-a petrecut în acea toamnă. 

Pe 26 octombrie, Warner a făcut o vizită secretă la Moscova. Îl aștepta Vladimir Putin, cel care conduce Rusia de peste două decenii, ca președinte sau prim-ministru. Și s-a hotărât că Warner și apropiații săi din CEx vor vota Rusia. Nu gratis.

5 milioane de dolari. 10 companii din paradisul fiscal, 24 de plăți în 6 luni

Din noiembrie 2010, în contul acestuia s-au făcut nu mai puțin de 24 de plăți până în aprilie 2011. Banii veneau din paradisul fiscal. Nu mai puțin de 10 companii-paravan din offshore viraseră sumele. În total, 5 milioane de dolari. 

Cinci milioane de dolari pentru ca Warner să încline decisiv balanța votului. Și Rusia să organizeze CM 2018. Din 2011, Jack Warner a fost demis din toate funcțiile. Și se luptă să nu fie extrădat în Statele Unite, unde îl așteaptă un proces și ani grei de închisoare.

sursa: gsp.ro