Naţionala de fotbal nevăzători a României s-a calificat la Campionatul European. În ultima partidă a turneului de calificare găzduit de Centrul Naţional de Fotbal Buftea, naţionala de nevăzători a României a remizat cu cea a Greciei, scor 1-1. Tricolorii au obţinut calificarea la Campionatul European din acest an fără a fi învinşi, după ce s-au impus, anterior, şi în partidele cu Belarus, 3-0, şi Georgia, 2-1.

Echipa României a avut următoarea componenţă: 12. Marius Corolea (1. Vlad Tofan) – 3. Alexandru Cucu, 5. Cosmin Calota, 7. Mihai Nistor-cpt., 9. Florin Kovacs. Antrenor: Sorin Lepădatu.

S-au disputat: România – Belarus 3-0, Georgia – Grecia 1-1 (27 martie); România – Georgia 2-1, Grecia – Belarus 2-0 (28 martie); Georgia – Belarus 2-0, România – Grecia 1-1.

Clasament: 1. România 7p (6-2), 2. Grecia 5p (4-2), 3. Georgia 4p (4-3), 4. Belarus 0p (0-7).

Despre regulament

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute timp efectiv. Portarul nu are dizabilităţi de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu dispozitiv sonor înăuntru.

Competiţia, organizată de Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Federaţia Română de Fotbal, cu sprijinul Comitetului Naţional Paralimpic, are loc sub egida Federaţiei Internaţionale a Sportului pentru Nevăzători (International Blind Sport Association – IBSA).

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susţinerea organizării acestei selecţionate naţionale, asociaţia a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Naţional Paralimpic Român şi a Federaţiei Române de Fotbal, structuri ce au finanţat primele acţiuni interne şi internaţionale. De altfel, Federaţia Română de Fotbal recunoaşte şi sprijină reprezentantiva tricolorilor nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din ţară.