Anul sportiv 2018, pe lângă performanțe și eșecuri pe plan strict sportiv, a avut destule momente care au surprins prin inedit, au emoționat prin dârzenia dovedită de competitori ori prin tragediile petrecute sau au degenerat în confruntări care au depășit planul sportiv.

Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, desfășurate în luna februarie, au avut încă de la deschidere un moment care a uimit. Lăsând deoparte rivalități politice și ideologice, sportivii din Coreea de Sud și Coreea de Nord au defilat împreună la festivitatea de deschidere, sub drapelul Peninsulei unite.

 

Un alt moment care a avut o semnificație aparte s-a derulat la festivitatea de premiere a Campionatului Mondial de fotbal, care s-a desfășurat în Rusia. Vladimir Putin a ținut să fie în centrul atenției și la decernarea medaliilor de campioni mondiali pentru jucătorii Franței. Numai că francezul Dembele l-a umilit pe Putin, refuzând să dea mâna cu acesta și mergând direct la președintele francez Macron.

Tot din Rusia și tot legat de Campionatul mondial de fotbal deja încheiat, vine și următorul moment al anului 2018. Abia construit pentru găzduirea partidelor de la întrecerile fotbalului mondial, stadionul din Volgograd a luat-o la vale în urma unei ploi torențiale, fiind distrusă o bună parte din infrastructura din jurul acestuia . De asemenea, arena a fost inundată.

Un meci de baschet din preliminariile Campionatului Mondial a degenerat într-o bătaie generală între jucători. Totul s-a întâmplat la partida dintre Filipe și Australia, după ce un jucîtor filipinez l-a lovit cu cotul în gură pe unul australian. Imediat, terenul de baschet s-a transformat într-unul de box, sportivii ambelor naționale împărțindu-și pumni și picioare.

O imagine memorabilă a anului 2018 a venit din timpul unei partide de handbal disputate în campionatul feminin al Spaniei având în centru o sportivă din România. Aceasta și-a alăptat copilul nou născut chiar în pauza meciului, iar acest lucru nu a împiedicat-o să contribuie la victoria formației sale.

Iubitorii sportului sunt obișnuiți cu bătăile din ringurile UFC. Doar că lupta din ring dintre rusul Khabib și McGregor s-a extins și în afara regulilor competiției. La încheierea meciului în care a triumfat, surescitat de victorie, rusul Khabib a ieșit din cușcă și a sărit la bătaie la unul din oamenii din stafful lui Mc Gregor. Ce a urmat a fost un haos general în care au fost implicate staffurile ambilor sportivi. 

Prietenia dintre suporterii români și cei sârbi este cunoscută în lumea iubitorilor sportului. Acest lucru a ieșit în evidență la jocul Serbia – România din Liga Națiunilor. Suporterii români prezenți la Belgrad au început să scandeze „Kosovo e Serbia”. Răspunsul fanilor țării gazdă nu s-a lăsat așteptat, la rîndul lor aceștia scandând „Basarabia e România”.

O imagine emoționantă și cu multe învățăminte a venit din Japonia. Participantă la un concurs atletic, nipona Ida Rei și-a fracturat pociorul. Spre uimirea generală, sportiva nu a renunțat la cursă și a continuat târându-se în mâini și genunchi. Coechipierile au așteptat-o în lacrimi în timp ce spectatorii au încurajat-o frenetic.

Un moldovean a făcut istorie la o vârstă la care, de obicei, oamenii își plimbă nepoții prin parc. La cei 73 de ani ai săi, Mihail Malear a cucerit aurul la Campionul mondial la Judo printre veterani. Pentru a accede pe prima treaptă a podiumului, moldoveanul a învins alți 4 sportivi la categoria de vârstă +70, doi din Cehia și doi din Germania.

 

Luna noiembrie a anului 2018 a adus o tragedie petrecută în ringul de box thailandez. Surprins de o lovitură a adversarului, italianul Christian Daghio, în vârstă de 49 de ani, a fost făcut KO și nu s-a mai ridicat de la podea. Sportivul a fost transportat de urgență la spital, dar medicii nu i-au mai putut salva viața.

Un salt demn de cartea recordurilor a reușit gimnastul Ashley Watson. În timpul unei ședințe de antrenament, sportivul a reușit un salt de aproape 6 metri de la o bară la alta. Performanța lui a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie 2018.