Dacă ieşi din Chişinău şi o iei în orice direcţie – vei fi întâmpinat peste tot de tone de gunoi, de la grămezi pe marginea drumurilor şi a localităţilor – la tot felul de pungi semănate parcă pe câmpuri. Dacă pungile ar încolţi, la primăvară am deveni cel mai mare producător de plastic.

Înainte de alegeri am fost să-i arăt lui Mihai Goţiu monumentul dedicat victimelor foametei din 46-47 din Antoneşti. Monumentul e încadrat în centrul unui părculeţ – vechiul cimitir al satului, unde au fost îngropaţi oamenii morţi de foamete, aduşi de cele mai multe ori cu căruţa de moş Ivanaş Spataru. „Şi s-a început foametea cea mare. Oamenii mureau ca muştele. Prin mahala noastră căra morţii la cimitir badea Ivanaş Spataru. Avea o iapă sură şi-i căra în fiecare zi. Îi punea într-o sanie şi-i ducea. Ţin minte, când l-au găsit mort pe Ion Spataru, nişte rude i-au săpat groapa, dar când l-au dus la groapă, au găsit-o pe jumătate plină cu trupuri. A încăput şi el acolo. Greu a fost. Greu am trăit. Greu. Ce să mai vorbesc…” – îi povesteau tatălui meu supravieţuitorii foametei, pentru volumul de mărturii În gura foametei.

Toţi cei din Antoneşti avem rude în vechiul cimitir. Doar că nu vedem cruci separate, e o mare groapă comună. Când eram elev, veneam des aici să săpăm pământul, să facem curăţenie. Acum, când l-am adus pe Mihai Goţiu, mi s-a făcut ruşine. Plin de sticle, de pungi, de plastic. Aşa e aproape tot satul, aşa e şi vechiul cimitir. E curat doar în faţa curţilor celor care îşi fac curat singuri. Nu există vreun fel de colectare a gunoiului în sat. Şi aşa e în aproape toate satele Moldovei. Şi cu cât e mai mult gunoi, cu atât oamenii aruncă aiurea peste tot şi mai mult. Iar despre primari şi primărie, ce să mai vorbim? Colectarea gunoiului e în programul electoral pentru următorul mandat…

Văd că ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, i-a speriat pe braconieri, pe cei care fură pădurea şi dau foc la mirişti. E foarte bine, dar cred că e timpul să intre şi în sate. Nu doar pentru amenzi, pentru cei care îşi lasă gunoiul la capătul grădinii (pentru că groapa de gunoi e la marginea satului), ci pentru a-i obliga pe primari măcar să pună o remorcă de colectare pe stradă, ca pe vremuri. Poate ar trebui schimbată legislaţia: dacă vrei să fii primar, să fii obligat să ai grijă ca oamenii să aibă unde-şi arunca gunoiul. Nu cred că e foarte mult. Altfel gunoiul împânzit deja peste tot o să înceapă să fumege şi să fermenteze. Iar Moldova va deveni un strugure de gunoi al Europei. Poate că nu suntem pregătiţi pentru Europa.