Proba B a canotorului moldovean naturalizat Serghei Tarnovschi, depistat pozitiv la controlul antidoping din ajunul desfășurării Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din vara anului curent, este de asemenea pozitivă, relatează MOLDPRES.

Anunțul vine la o zi după ce deputatul Nicolae Juravschi, ex-campion olimpic la kaiak-canoe, a fost ales în unanimitate pentru un nou mandat în funtea Comitetului Național Olimpic din Moldova în lipsa unui contracandidat. Anterior, Juravschi spunea că naturalizarea lui Tarnovschi reprezintă proiectul său de suflet.

Astfel, Serghei Tarnovschi urmează să fie suspendat din activitatea competițională, iar medalia de bronz să-i fie retrasă. Decizia definitivă urmează să fie luată la 27 noiembrie, de Federația Internațională de Kaiac-Canoe la reuniunea de la Baku.

Federația Internațională de Canotaj a anunțat oficial că substanța depistată în urina canotorului moldovean este  Growth Hormone Releasing Peptide-2. Preparatul face parte din lista substanțelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare și se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală. 

Serghei Tarnovschi și antrenorul său Viktor Reneiski din Belarus, fostul coechipier al lui Nicolae Juravschi la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) unde au cucerit două medalii de aur, urmau să fie remunerați fiecare cu cîte 2 milioane de lei. Premierea a fost amânată pînă la elucidarea definitivă a cazului de dopaj depistat, transmite MOLDPRES.

Menționăm că rezultatul a apărut cu o zi după ce a fost reales președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova, Nicolae Juravschi, deținde funcția deja de 15 ani. Acesta în 2013 a declarat că ”Serghei Tarnovschi este unul dintre principalele mele proiecte” - la una dintre conferințele de presă după ce acesta și fratele său, Oleg, au fost naturalizați. Ambilor le-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova în 2013.