Două medalii de aur, trei de argint și trofeul „Rising Star” au ajuns în posesia sportivilor moldoveni la Campionatul Mondial de Muay Thai rezervat juniorilor. Competiția a avut loc în perioada 3 - 8 august, în Thailanda, Bangkok. În clasamentul final pe echipe, Moldova s-a clasat pe locul VII din 96 de țări, transmite IPN.

Președintele Federației Sportive Naționale de Box Thailandez Muay Thai, Artur Grosu, a declarat în cadrul unei conferințe că nu s-a așteptat la un rezultat atât de bun al tinerilor sportivi. Acesta și-a manifestat recunoștința pentru antrenorii care au pregătit luptătorii la un nivel foarte înalt, părinților care au susținut moral și financiar tinerii, dar și Guvernului care a asigurat o parte din costuri pentru deplasarea lotului în Thailanda. „Copii sunt viitorul nostru și acești copii au demonstrate că țara are cu ce se mândri”, a adăugat Artur Grosu.

Medalii de aur au câștigată Liviu Titica și Igor Duca. Medalia de argint i-a revenit lui Gheorghe Pleșca, Marius Covali și David Chiperi care a obţinut și premiul pentru Cel mai spectaculos sportiv al Campionatului, trofeul „Rising Star”. Pe locul cinci s-a clasat, cu 2 lupte câștigate, Ion Ungurean.

Liviu Titica spune că a avut parte de adversari foarte puternici, cu toate acestea, din trei lupte, două le-a câştigat prin knock-aut. Cea de-a patra luptă a fost câștigată la puncte. „Am vrut să câștig ca să arăt că Moldova este la un nivel foarte înalt. În cariera mea este un rezultat foarte bun pentru care am muncit foarte mult”, a spus Liviu Titica.

Pentru Gheorghe Pleșca campionatul din Thailanda a fost primul campionat internațional. El spune că a avut mari emoții reprezentând Republica Moldova. A avut patru adversari, inclusiv din Belorusia, Rusia, Turcia și Pakistan. Sportivul a promis că la anul își va lua revanșa de la participantul rus, în fața căruia a cedat în luptă.

David Chiperi a adus din Thailanda în Moldova, medalia de argint și trofeul „Rising Star”, a câștigat trei din patru meciuri la puncte, iar în bătălia finală a cedat cu doar un punct în fața thailandezului.

Antrenorul lotului, Andrei Grosu, este de părere că sportivii au dat dovadă de un caracter și calități de care uneori nici maturii nu dau dovadă. „Au o dorință enormă, o dorință de a câștiga, de a fi cei mai buni din lume. Acești tineri fac mult mai mult pentru Republica Moldova decât fac toți diplomații luați împreună. Ei duc faima țării peste hotare. Mulțumim părinților că ne încredințează nouă educația acestor copii”, a spus Andrei Grosu.

Cel de-al doilea antrenor al lotului, Vlad Dima, spune că ceea ce au reușit tinerii sportivi se datorează muncii enorme depuse de ei. „Am dorit mai mult, dar sportul este sport. Suntem convinși și mergem către performanță pentru ca la anul să fim mai buni”, a spus Vlad Dima.

Muay Thai este un sport național thailandez, fiind un stil de lupta derivat din artele marțiale tradiționale thailandeze care implica folosirea pumnilor, picioarelor, coatelor si genunchilor. În Moldova muaythai-ul se practică la nivel de amatori.