Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării din R. Moldova, Sergiu Gurin, a efectuat o vizită de lucru în România în perioada 12-14 martie, 2023, pentru a discuta bunele practici privind promovarea sportului în societate și creșterea numărului de elevi și studenți care practică sportul.

Potrivit unui comunicat, în timpul vizitei, oficialul a avut o întrevedere cu ministrul Sportului din România, Eduard Novak, pentru a discuta viitorul Memorandum de colaborare în domeniul sportului și alte subiecte precum Strategia Națională pentru Sport, armonizarea legislației R. Moldova în domeniul sportului cu cea a Uniunii Europene, îmbunătățirea condițiilor de antrenament pentru sportivii paralimpici și cooperarea mai strânsă între cele două țări.

Sergiu Gurin a vizitat Institutul Național de Cercetare pentru Sport și Centrul Național Olimpic de Pregătire București, pentru a discuta despre experiența României în cercetarea în sportul de performanță și de masă. De asemenea, a discutat cu antrenorul lotului de natație din R. Moldova, care se afla în cantonament în România, apreciind condițiile de antrenament oferite de gazde.

În ultima zi a vizitei, Sergiu Gurin s-a întâlnit cu omologul său din România, Thomas Răzvan Moldovan, și cu directorul adjunct al Federației Sportului Școlar și Universitar din România, pentru a discuta preluarea practicilor din România în domeniul sportului școlar și dezvoltarea cluburilor sportive școlare în Republica Moldova. La finalul vizitei, oficialul a vizitat Sala Polivalentă din București, unde se desfășura Campionatul European la Lupte, și a apreciat prestația luptătorilor de stil greco-roman. România rămâne un partener important pentru R. Moldova în dezvoltarea sportului, în special în contextul aderării la Uniunea Europeană.