Până acum câțiva ani, moldovenii nu se prea complicau când venea vorba de concedii. Optau mai toți pentru litoralul din Turcia, Bulgaria sau Grecia și pentru pachete all inclusive numai bune pentru vacanțe "trântoricești". De la o vreme încoace, însă, R. Moldova a început să importe și să promoveze tendințe noi în acest sens. Una dintre cele mai în vogă dar și - pe bune - mai atractive destinații pentru care se optează este insula Cipru, insula care oferă tot ceea ce este mai frumos din Grecia și Turcia: un relief contrastant, care îmbină plajele cu nisip fin și coastele abrupte cu munții înalți și stâncoși, cu lacurile sărate secate, stolurile de păsări flamingo, cu plantațiie de portocali, lămâi și culturi de viță-de-vie...

Un mare plus este faptul că limbile rusă și română se simt pe insulă această ca la ele acasă. Recent, compania Mouzenidis Travel Moldova, în colaborare cu colegii lor din Cipru, a organizat o excursie informativă pe insulă. Reporterii Deschide.MD au făcut parte din echipă, urmând să împărtășească impresiile de călătorie cu cei care încă nu au decis spre care țări calde vor să zboare în acest an. 

Cipru este o țară mică, însă o insulă mare și generoasă, care își întâmpină vizitatorii cu distracții pentru toate gusturile, cu sporturi nautice, cu locuri interesante pentru a face excursii, pentru relaxare, pentru cumpărături.

Camere spaţioase, restaurante pentru toate fanteziile culinare, piscine, plaje, parcuri de distracţie, locuri de joacă pentru cei mici, săli de fitness, discoteci, saune, spa, cinema, terenuri de tenis sau volei - şi lista poate continua. Indiferent de vârstă, în aceste resorturi nu ai timp să te plictiseşti.

Istoria este prezentă aici încă de pe vremea zeilor, de când se spune ca zeiţa Afrodita s-a născut pe aceste meleaguri, iar perşii, grecii, egiptenii, romanii şi englezii şi-au lăsat amprenta în cultura şi arhitectura cipriotă, precum şi în arta culinară.

Temple greceşti, ruine romane, biserici bizantine, castele cruciate şi hoteluri moderne cu servicii ireproşabile sunt motive plăcute pentru a alege, ca destinaţie de vacanţă, această insulă.

„Cipru, cunoscută și ca insula iubirii, este percepută ca un paradis al călătorilor, deoarece este singurul loc de pe bătrânul continent unde te poți bucura de 330 de zile însorite pe an. Ca și clima însorită, oamenii de aici sunt mereu bine dispuși, veseli, deschiși și pregătiți să te întâmpine cu un zâmbet”, ne spune Irina Banadyseva - ghidul Mouzenidis Travel Cipru, care ne-a întâmpinat și ne-a purtat mare grijă pe tot parcursul vizitei noastre pe insulă.

...Și poate cel mai important motiv pentru care merită să mergeţi în Cipru în această perioadă este temperatura: 25-28 de grade. Se poate face fără probleme plajă, dar și baie. Apa are temperatura de 24 de grade, cam ca la Marea Neagră în august. Adesea, apare câte o ploaie scurtă, dar într-o oră sau două poți reveni pe plajă. Dacă aveți chef, puteți sta și noaptea pe plajă.

 

Limassol - cartea de vizită a ospitălității cipriote

Limassol este al doilea oraș ca mărime al Ciprului și una dintre cele mai cerute destinații ale insulei. Este și cel mai important port al insulei, dar și centru viticol, iar șoseaua ce traversează orașul merge paralel cu plaja lungă și îngustă.

Orașul este așezat în Golful Akrotiri, între orașele antice Amathus și Kourion și, deși destul de aglomerat, oferă turistului o atmosferă relaxantă, specific mediteraneană cu taverne, cafenele, piețe cu fructe, restaurante, baruri și discoteci la tot pasul.

Limassolul îmbină luxul hotelurilor moderne cu ruinele și cetățile antice aflate în imediata vecinătate – castelul medieval Kolossi, situl arheologic Kourion, fortul construit în secolul al XIV-lea pe locul unei vechi fortărețe bizantine, unde se presupune că s-ar fi căsătorit, în 1191, Richard Inima de Leu și Berengaria de Navarre. Se spune că locuitorii din Limassol sunt cei mai prietenoși și mai comunicabili de pe insulă.

"Limassol Marina" așa cum scrie pe site-ul oficial, este o dezvoltare exclusivă pe malul mării, proiectată de o echipă de arhitecți și ingineri de renume mondial, combinând o reședință elegantă și un port de agrement complet, cu restaurante și magazine exclusiviste, pentru a crea un stil de viață unic, pe malul mării. Restaurantele sunt toate cu pereți din sticlă, yahturile sunt din gama de lux, iar promenada intră în mare.


Paphos - oază de liniște

În Paphos găsiți multă influența britanică în arhitectură. Sunt multe străzi cu case în stil colonial, ce amintesc oarecum de Londra.

Aici, numeroase terase și localuri de tot felul te îmbie să le treci pragul, mai cu seamă că majoritatea sunt amplasate pe mal, așa că se întrec, pe lângă preparate, în priveliștile pe care le oferă.

Paphos este un oraș plin de situri, iar cea mai cunoscută atracția istorică de aici este „Tombs of the Kings (Mormintele Regilor)”, obiectiv care face parte din patrimoniul universal UNESCO. 

„Această vizită ne ajută foarte mult să desprindem și să înțelegem specificul variat al Ciprului. Deși este o insulă mică, fiecare oraș are particularitățile sale turistice. Paphos, este în general, un oraș liniștit... unul care merită recomandat cuplurilor de vârsta a doua și a treia care vor să fugă de gălăgie, aglomerație și forfota nopților nedormite, dar și celor care vor o vacanță activă din punct de vedere al excursiilor și atracțiilor istorice” constată Natalia Țurcan, director Mouzenidis Travel Moldova.  


Bucătăria cipriotă - meze și haloumi (brânza prăjită care scârție)

Una dintre cele mai bune metode să degustați mâncarea tradițională este să încercați MEZE - o masă cu 16-18 feluri de mâncare tradițională, prețul căreia este de aproximativ 17 euro / pers + băutura. Puteți alege Meze din carne, din pește sau Meze din felurile de mâncare pe care le selectați singuri din meniu.

Cartea de vizită a bucătăriei cipriote rămâne totuși halloumi, vestita “brânza care scârţie”. Ea este făcută dintr-un amestec de lapte de capră şi de oaie şi este nelipsită de pe masa ciprioţilor. Halloumi are o caracteristică specială care o face renumită în întreaga lume şi anume un punct de topire foarte ridicat, fiind servită după ce a fost prăjită pe grătar.

Ciprioţii se mai laudă cu tradiţionala pâine cu susan şi mac sau diverse sortimente de măsline cum ar fi Kalamata, care sunt excepţionale la gust.

De pe masă nu lipsesc salatele cu legume, humusul, tzatziki şi souvlaki de miel sau vită. Nici o masă nu ar fi desăvârşită fără desert, iar ciprioţii adoră dulciurile scăldate în miere. O să te saturi de baclava şi nu uita să guşti din pastelli, palouzes şi soutzoukkos, bunătăţi care se găsesc atât în restaurante cât şi la tarabe.

La mare căutare sunt cutiuţele cu delicii cipriote, cele cu alune, nuci sau migdale, dar şi lokum, celebrul rahat turcesc. Curmalele şi fructele uscate sunt nelipsite de pe tarabe, iar turiştii nu pleacă acasă fără măcar o sticluţă din vestitul sirop de rodie. 

Apropo, doamnele și domnișoarele din grupul nostru și-au luat cu ele acasă rezerve bune de halloumi, nuci, fructe uscate și dulciuri cipriote - semn că la ele - pe bune - îți vine gustul să mai revii. 

”Eu am cumpărat câteva kilograme bune de halloumi pentru că în familia noatră de preferă brânza cu ceai. Este un deliciu cu care ne răsfățăm aproape în fiecare dimineață. În plus, vreau să le duc și părinților noștri. O să le placă neapărat”, ne spune în drum spre Chișinău Olga Dragomir, una dintre colegele grupului nostru.

Băuturile locale recomandate sunt berea Keo, vinul Commandaria (dulce) – unic în lume şi o varietate de ţuică, din struguri, “Zivania”. 

De altfel, commandaria a fost gustoșenia care ne-a încântat pe toate în timpul unei degustații care ne-a fost organizată la un producător local. Și unde mai pui faptul că proprietarul vinăriei era ajutat de o moldoveancă de-a noastră care ne-a povestit multe despre vinurile insulei. 


Prețurile în Cipru

Prețurile din restaurantele din Cipru aș putea să le compar cu cele din Grecia. Salata grecească de la 4 euro, kebab-ul luat de la fast-food între 2,5 – 4 euro, musaka pe la 9 euro, creveții și fructele de mare începând cu 12 euro, berea cam 2 – 3 euro, vinul casei 5 euro pt 500 ml, iar cocktailurile alcoolice undeva pe la 5-6 euro.

„Eu am vizitat foarte multe stațiuni și orașe turistice. Concluzia mea e că prețurile nu prea diferă de cele pe care le întâlnim în Grecia, în Turcia sau în majoritatea orașelor europene”, zice Tatiana Racu, agent de turism.

În supermarket poți să îți cumperi sandwich-uri la 1-2 euro, apa plată de la 0,33 euro, sucuri cam de la 0,5 euro și alte ronțănele care îți fac cu ochiul, la prețuri destul de acceptabile. Din aceste magazine neapărat să cumperi rahat tradițional cipriot sau condimente care te vor ajuta să îți aduci aminte de gustul preparatelor din mica insulă.

„Am observat că suvenirurile sunt la prețuri chiar mai mici decât pe litoralul din alte țări, dar și mai creative. Un alt detaliu care merită luat în seamă este faptul că prețurile în supermarket sunt mai mici decât cele pe care le au produsele cipriote în dutyfree”, constată Alla Tudosan, un alt agent de turism din grupul nostru. 

Cât despre prețurile de cazare și alte servicii, mai multe răspunsuri găsiți la Mouzenidis Travel Moldova (Str. Vasilenco, 38, Tel: +373(22)874747 +373(22)929288).


Bine de ştiut!

În Cipru vă veți simţi ca-n „raiul pisicilor”. Sunt la tot pasul, în resorturi, pe plajă, pe stradă sau în casele şi grădinile localnicilor. Miaună cât e ziua de lungă şi sunt răsfăţate de turişti cu mâncare în schimbul unui selfie amuzant.

Turștii merg în satele cipriote la fel ca și în stațiunile de pe litoral. Localnicii și-au făcut obiceiul de a scoate la poartă tarabe cu tot felul de lucruri confecționate din care își câștigă existența. 

Stânca Afroditei, locul unde, potrivit legendei, ar fi răsărit din spuma mării zeița dragostei și frumuseții, se află la aprox. 25 km de Paphos, spre Limassol, semnalizată chiar pe autostradă (1km de la exit), ușor accesibilă.

„Legenda spune, că dacă găsești aici o piatră în formă de inimă, o să-ți găsești adevărata iubire în acel an. În plus, se zice că femeile care merg la ora 12 noaptea și înoată de trei ori, contrar acelor ceasorice, în jurul Stâncii Afrodita, întineresc vizibil și rămân așa multă vreme înainte”, ne spune Irina, ghidul Mouzenidis Travel, urmând ca grupul nostru  format preponderent din doamne și domnișoare să găsească timp pentru această năstrușnicie.

 

  • OrCiprului este aceeaşi cu cea a R.Moldova, GMT+2.
  • MonedCiprului este EURO.
  • Temperaturile variază între 17 grade Celsius în luna Ianuarie şi 30 grade Celsius în luna Octombrie.
  • Circulaţia se face pe banda din stânga, cea din dreapta fiind pentru depăşire, volanul este pe partea dreaptă.
  • Magazinele, deschise între orele 08.00-13.00 şi 16.00-19.00; în zonele turistice majoritatea magazinelor lucrează până seara târziu.
  • Există atât plajă publică (Ayia Napa, Larnaca) cât şi plajă privată (în general în cadrul resorturilor din Limassol, Larnaca şi Paphos). Plaja este foarte frumoasă – lată sau în golfuleţe, cu nisip fin sau pietriş (Paphos).
  • Cele mai renumite plaje sunt Nissi Beach, Ayia Napa cu apele sale de turcoaz translucide, Coral Bay si Curium, localizată în apropiere de Limassol.
  • Pasionaţii  de  golf  vor  descoperi  unul  din  cele  mai  interesante  terenuri,  cu  multe  surprize. De exemplu, terenul  de  golf  de  la Aphrodite Hills (18 găuri) a fost premiat 3 ani la rând ( 2003, 2004, 2005) ca fiind cel mai bun teren din Europa.
  • Distanţele între staţiuni sunt foarte mici: Aeroport Larnaca–centrul oraşului 5 km; Larnaca–Limassol 70 km; Larnaca- Nicosia 47 km; Larnaca–Paphos 142 km; Larnaca–Ayia Napa 41 km. 

 

Date de contact, Mouzenidis Travel

Str. Vasilenco, 38, 
Tel: +373(22)874747 +373(22)929288
Pentru agenții: 079974748, 078874747
Pentru turiști: 068847471, 060148484

P.