Procurorii Anticorupţie şi ofiţerii de investigaţie din cadrul CNA au reţinut ieri 18 persoane din sistemul judecătoresc, printre care 15 magistraţi, în cadrul a 16 dosare pornite pe complicitate la acţiuni de spălare a banilor în proporţii destul de mari. Acuzatorii de stat spun că aceste dosare au fost pornite abia acum, pentru că anume în această perioadă alte persoane, reţinute în dosare legate de spălarea celor 20 de miliarde de dolari SUA, au început să vorbească, iar "puzzle-ul" infracţiunii a căpătat mai multă claritate. Este vorba despre documente, apeluri telefonice, declarații de complicitate, dar și răspunsuri parvenite de la comisiile rogatorii din mai multe state.

„După reținerea pretinsului om de afaceri și extrădarea lui (este vorba despre Veaceslav Platron – n.r.), oamenii au început să vorbească. Ei înțeleg că noi nu glumim și vom duce dosarul până la capăt", a precizat Morari, evitând să propunţe numele lui Platon sau al vreuneia dintre  persoanele reţinute.

Cât privește cei patru executori judecătorești vizați de ancheta penală, Morari afirmă că ei vor trebui să explice de ce nu au încasat onorarii în cazurile din spălare, or din acest motiv bugetul de stat a ratat un venit de 962 de milioane de lei, taxe pe care executorii judecătorești ar fi trebuit să le achite la stat.

"Este vorba de peste 20 miliarde de dolari, care au fost încasaţi în urma unor documente contrafăcute de executori. Dosarele sunt parte dintr-un complex de dosare penale pornite pe schema de spălare de bani prin Republica Moldova încă în 2014. În schemă sunt implicaţi ucraineni şi cetăţeni ai ţării noastre. Schema a avut loc prin intermediul mai multor companii off-shore şi companii din Rusia. Deocamdată nu deţinem informaţii unde au ajuns banii", a precizat şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Urmărirea penală în privința celor 16 actuali și foști judecători reținuți ieri de procurori și ofițeri anticorupție a fost pornită săptămâna trecută în baza unei ordonanțe emisă de procurorul general interimar, Eduard Harunjen. Potrivit lui Viorel Morari, bănuiţii riscă de la 5 la 10 ani de puşcărie. Toţi judecătorii şi executorii reţinuţi au statut de bănuiţi şi sunt reţinuţi pentru 72 de ore, ulterior urmează să se decidă dacă vor fi arestaţi preventiv.

"Acțiunile întreprinse împotriva judecătorilor, vreau să menționez că au fost efectuat cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general a adresat o sesizare în acest sens către Consiliul Superior al Magistraturii și ei au autorizat o parte din sesizările adresate de către procurorul general", a precizat Morari.

Şefului Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că, ieri, au fost efectuate 51 de percheziţii în oficiile, domiciliile şi automobile mai multor judecători şi foşti judecători.

"Operațiunea a început în jurul orei 10:00, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul, ca rezultat al perchezițiilor în oficiile bănuiților. Ulterior, la CNA au fost aduşi 15 judecători și trei executori judecătorești, care au fost reținuți pentru 72 de ore. Operațiunea a decurs fără incidente și nu a fost nevoie de intervenția trupelor speciale. Toate materialele ridicate de la fața locului, acte și suporturi digitale, au fost prezentate organului de urmărire penală și urmează să le examinăm", a explicat Zumbreanu.

Amintim că 15 judecători şi trei executori judecătoreşti au fost reținuți, ieri, în urma unor percheziții de amploare efectuate de procurorii anticorupție și ofițerii CNA. Descinderile au avut loc în dosare ce vizează fapte de corupţie. 

Anterior, pe dosare legate de aceeaşi fraudă, au ajuns în arest un fost viceguvernator al BNM (Ema Tăbârță), și doi șefi de direcții din cadrul Băncii Naționale. De asemenea, au fost plasați în arest un vicepreședinte al „Moldindcombank", contabilul-șef și contabilul-șef adjunct, dar și un șef de filială a băncii.

Publicăm mai jos schema care a stat la baza spălării celor peste 20 de miliarde: