UPDATE // 15:11 // PCCOCS confirmă într-o postare pe Facebook eliberarea din Penitenciarul 13 a lui Dorin Damir și Valeriu Cojocaru.

„Astfel, în privința președintelui asociației FEA, magistrații au dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, deși procurorii solicitaseră menținerea arestului preventiv.
În ceea ce privește fostul șef al Inspectoratului de Poliție Bălți, în privința acestuia a fost dispus controlul judiciar, pentru 60 de zile. Deocamdată, instanța a pronunțat doar dispozitivul deciziei, fără partea motivantă. Totuși, potrivit legii, procurorii sunt în imposibilitate să o conteste la Curtea de Apel. Precizăm, anterior ședința de judecată a fost amânată din motivul lipsei avocaților care declaraseră grevă”, se arată în mesajul PCCOCS.
ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele FEA, Dorin Damir, dar și șeful suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru, ambii fiind vizați în dosarul „Direcția 5”, au fost eliberați din penitenciar prin decizia instanței de judecată, susțin sursele Deschide.MD.

Potrivit surselor, magistrații au decis ca Valeriu Cojocaru să fie cercetat penal sub control judiciar, iar Dorin Damir s-a ales cu mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Amintim că aceștia sunt vizați într-un dosar privind „abuzul de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”, inițiat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.

Investigațiile vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, iar în cadrul dosarului au fost reținute patru persoane - printre care șeful suspendat al IP Bălți și ex-șef al Direcției 5, Valeriu Cojocaru, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră și fost angajat DOS, Ion Cojocaru, dar și președintele Asociației FEA, Dorin Damir.

Cojocaru și Damir au fost reținuți de SIS și PCCOCS în luna Iulie a anului trecut și până în prezent s-au aflat în detenție.