Poliția a inițiat un șir de măsuri speciale de investigații în vederea identificării suspecților în cazurile alarmelor cu obiective minate și, totodată, efectuează investigații legate de traficul ilicit de arme și muniții. Drept urmare, a fost curmată activitatea infracțională a trei filiere implicate în păstrarea și comercializarea ilegală a armamentului greu și munițiilor.

Conform unui comunicat al Poliției Republicii Moldova, la 18 ianuarie curent, angajații Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, au efectuat percheziții la domiciliul unui tânăr de 18 ani, din Chișinău.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate un aruncător de grenade de model RPG-26 și un complex de rachete antitanc de model 9M111-2, dar și alte obiecte interzise în circuitul civil.

Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație, polițiștii și procurorii au identificat un bărbat de 35 de ani, locuitor al raionului Călărași, suspectat în păstrarea armelor și munițiilor, dar și comercializarea ilegală a acestora.

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul acestuia au fost depistate și ridicate două tuburi de lansare-transportare de model РПГ 22 și 23, trei obiecte analogice cu părți componente a rachetelor aer-sol, un obuz de artilerie, un tub și proiectil de instruire de artilerie.

Al treilea caz se referă la activitatea infracțională a unui bărbat din Orhei, implicat în păstrarea și comercializarea ilegală a armelor și munițiilor.

Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, polițiștii și procurorii au identificat o persoană de 28 de ani, locuitor al raionului Orhei, care avea asupra sa o grenadă (F-l) şi muniţii, iar în urma perchezițiilor efectuate în automobilul acestuia a fost depistat un obiect asemănător unei grenade cu focos de tip F-1.

Bărbatul, activa în calitate de taximetrist în municipiul Chișinău.

La 20 ianuarie curent, în urma  perchezițiilor efectuate, la domiciliul acestuia, din podul casei au fost ridicate 186 de cartușe calibru 22Lr nepercutate; o grenadă de instruire de model F-1 cu focos de instruire; o grenadă de instruire de model RGD-5 cu focos de instruire; 98 de cartușe calibru 7,62x54 mm cu campusele percutate așezate în lame; 87 de cartușe de calibru 7,62x39 mm de instruire, capsele fiind percutate; 4 tuburi de cartușe calibru 7,62x39 mm cu capsele percutate dar și 9 încărcătoare pentru pistoale-mitralieră KALAȘNIKOV de calibrul 7,62x39 mm.

În toate cazurile, pentru a asigura măsuri de securitate sporită, la fața locului a fost solicitată intervenția Secției Tehnico-Explozive a Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, care a ridicat în modul corespunzător armamentul și munițiile depistate.

Polițiștii continuă activitățile de contracarare a acestui fenomen.