Zeci de actuali și foști procurori, dar și judecători implicați în dosare de rezonanță au depus cererile în vederea obținerii statutului de avocat. Aceștia ar fi încercat să ajungă apărători datorită unor prevederi din legislație care îi scutește de efectuarea stagiului  profesional și de examenul de calificare. Totuși, astăzi, în lectura finală, Parlamentul a votat modificarea Legii cu privire la avocatură, astfel încât atât magistrații, cât și acuzatorii vor fi obligați să susțină examenul.

Potrivit proiectului votat în Parlament, judecătorii și procurorii nu vor mai fi scutiți de susținerea examenului pentru admiterea în profesia de avocat. Totodată, aceștia vor trebui să facă cel puțin 20 de ore de curs în materie de deontologie.

Autorii proiectului susțin că prin modificările propuse, se urmărește consolidarea instituţii avocaturii, pentru crearea unui sistem echitabil de administrare a justiţiei, care să garanteze independenţa și calitatea profesională înaltă a avocaţilor în exercitarea profesiei.

La fel, deputații au modificat prevederea ce se referă la garanțiile independenței avocaților. În acest sens, avocatul nu va putea fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor prevăzute de art.324-326 din Codul Penal (coruperea activă, coruperea pasivă și traficul de influență) și a infracțiunilor flagrante în săvârșirea cărora este suspectat avocatul.

De precizat că marți, 25 ianuarie, ar urma să aibă loc ședința Comisiei de licențiere la care vor fi examinate dosarele depuse de cei care aspiră la funcția de avocat. În lista, consultată de reporterii Deschide.MD, se regăsesc circa 50 de procurori și peste 10 judecători.

Vă prezentăm mai jos o parte din numele sonore a celor care vor să ajungă în postura de avocați.

Unul dintre procurorii care se vede apărător este Victor Plugaru, cel care a gestionat dosarul „Vasile Botnari”, în care fostul director al SIS a fost acuzat de expulzarea ilegală a profesorilor turci de la Liceul „Orizont”. Potrivit Ziarului de Gardă, deși inițial, Plugaru a solicitat pedeapsă cu închisoare pentru Botnari, ulterior acesta nu a contestat sentința instanței de judecată ce prevedea doar achitarea unei amenzi în sumă de 88 de mii de lei.

Un alt procuror care apare în listă este Mircea Roșioru, fostul procuror general adjunct. În octombrie 2021, acesta a fost audiat de către procurorii anticorupție și ar fi fost recunoscut în calitatea bănuit în dosarul în care este vizat Alexandr Stoianoglo. Mai exact, Roșioru ar fi semnat procesul-verbal al ședinței de lucru de la PG, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon, în dosarul „fraudei bancare”.

Și Ion Caracuian, ex-șeful PCCOCS, care a semnat același proces-verbal cu Roșioru, se vrea avocat. La moment, fostul procuror este acuzat de îmbogățire ilicită.

Carolina Vidrașcu-Brînza, unul din procurorii care a instrumentat dosarul în privința lui ex-șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a depus și ea cererea de obținere a licenței de avocat.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în anul 2020 Carolina Vidrașcu-Brînză a primit un salariu  313 697 de lei, adică puțin peste 26 de mii de lei lunar. Împreună cu familia, ex-procurorul deține două apartamente, unul cu suprafața de 75,6 de metri pătrați în valoare de 405 824 de lei, dobândit în 2011 prin contract de investiție și al doilea de 42,9 metri pătrați, în valoare de 240 129 lei, dobândit în 2016 prin contract de transmitere-primire a locuinței în proprietate privată. La categoria bunuri mobile, ea indică un autoturism Renault Kadjar fabricat în 2017 și procurat în 2020 cu 19 330 de euro și o motocicletă de model Yamaha VP05 fabricată în 2000 și procurată în 2020 cu 30 000 de lei.

Alexandru Caraman, procurorul care a dispus să fie încetată urmărirea penală a lui Grigore Carmalac pentru toate infracțiunile săvârșite în anii ’90, la fel se vrea avocat. În anul 2020, acesta a obținut prin donație un apartament de 69,4 metri pătrați, evaluat la peste 408 mii de lei. Locuința i-a fost dăruită soției sale de către socrul său. Procurorul a mai procurat un apartament în 2020, în Federația Rusă. Imobilul de 107,8 metri pătrați a fost evaluat la 8.577.000 de ruble, echivalentul a 2,1 milioane de lei. Pentru a-și permite achiziția, omul legii a împrumutat 2.000.000 de lei de la o persoană fizică.

În calitate de apărător se vede și Aurel Ciocan – procurorul din investigația jurnalistică realizată de NordNews cu privire la trișarea dosarelor, neglijența în serviciu și fals în acte.

Ion Dulgheru, despre care s-a scris că ar fi procurorul din spatele unei construcții cu scandal din centrul Chișinăului, la fel se vede avocat. Familia acestuia a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a ridicat un bloc cu 10 etaje în cartierul Malina Mică din Chişinău.

Armen Oganisean, procurorul care a investigat acțiunile mai multor judecători în dosarul interceptărilor ilegale ale liderilor din opoziţie şi a activiştilor civici, tot a depus cererea pentru obținerea licenței de avocat. De menționat că anume după ce dosarul a fost transmis în gestiunea lui Oganisean, Procuratura nu a mai venit cu solicitări privind ridicarea imunității magistraților care au autorizat interceptările, astfel cei din urmă au scăpat basma curată.

Și procurorul Adrian Popenco vrea să poarte roba de avocat. Acesta a devenit cunoscut în spațiul public ca urmare a unei investigații despre viața de lux pe care o duce, fiind ajutat de rude. Casa de circa 100 m3 în care acesta locuiește este scrisă pe numele socrilor, iar un automobil de marca Mercedes GLC 250 – pe numele unei rude.

De asemenea, se vor avocați și cunoscuții acuzatori Adriana Bețișor, Aurel Baeșu, Victor Furtuna și Eugen Balan.

Printre cei care aspiră la funcția de avocat se regăsește și fostul judecător Sergiu Furdui. Presa a scris anterior că nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat Furdui au fost identificate ca obiect de examinare la CtEDO. În trei cauze a fost semnat acord de reglementare amiabilă, iar de pe urma pierderii a șase dosare la CtEDO, R.Moldova a fost nevoit să achite aproape 42 de mii de euro cu titlu de prejudicii.

Lista integrală a celor care au depus cererile pentru obținerea licenței de avocat:

Baraliuc Daniel - procuror
Luchin Lilian - doctor în drept
Trofimov Serghei - procuror
Cojocaru Violeta - doctor în drept
Reniță Gheorghe - doctor în drept
Balan Eugen - procuror
Nașco Ion - judecător
Furdui Sergiu - ex-judecător
Hadji Evgheni - procuror
Purici Dumitru - procuror
Talpalaru Zinaida - judecător
Pohilă Oleg - doctor în drept
Diulgher Alexandr - procuror
Tomac Marin - procuror
Baeșu Andrei - procuror
Bețișor Adriana - procuror
Novac Eugeniu - procuror
Furtuna Victor - procuror în funcție
Furtuna Tatiana - procuror în funcție
Toderaș Aurelia - judecător
Petrea Elena - procuror
Patraman Taras - procuror în funcție
Bejenaru Eugeniu - judecător
Nesterov Aliona - procuror în funcție
Lealin Iuri - procuror în funcție
Rața Dumitru - procuror în funcție
Rapeșco Ivan - procuror în funcție
Ciumaș Oleg - judecător
Maxim Irina - judecător în funcție
Oganisean Armen - procuror în funcție
Dulgheru Ion - procuror
Lanovenco Victoria - procuror
Golban Vasile - procuror în funcție
Bordan Tudor - procuror în funcție
Caraman Sergiu - judecător în funcție
Plugaru Victor - procuror
Caracuian Ion - procuror
Cîrlan Valeriu - procuror în funcție
Roșioru Mircea - procuror
Cazacu Victor - procuror în funcție
Colța Fiodor - procuror
Vidrașcu-Brînza Carolina - procuror
Caraman Alexandru - procuror
Sîrbu Artur - procuror
Plevan Vasile - procuror în funcție
Gratii Tudor - procuror
Sîrbu Valeriu - procuror în funcție
Brînza Ion - procuror în funcție
Motînga Maxim - procuror în funcție
Cerba Veaceslav - angajat MAI
Prisacari Vadim - procuror în funcție
Bănărescu Anatolie - doctor în drept
Buțenco Alexei - procuror în funcție
Osadcenco Timofei - procuror în funcție
Pascal Mihail - procuror
Mircos Adrian - procuror
Botnaru Alexandru - procuror în funcție
Macovei Vera - doctor în drept
Jenunchi Elena - doctor în drept
Dorogan Roman - procuror
Negru Maria - judecător
Berladean Igor - procuror în funcție
Dodon Sergiu - doctor în drept
Rățoi Eduard - judecător
Ciocan Aurel - procuror
Popenco Adrian - procuror
Belîi Grigori - procuror în funcție
Scutaru Adrian - procuror în funcție
Florea Eduard - procuror