Europarlamentarul român Eugen Tomac a venit cu un comentariu în contextul instituirii în R. Moldova a stării de urgență în energetică, cauzată de amenințarea „Gazprom”-ului cu sistarea livrării gazelor. Tomac consideră că șantajul venit din partea Federației Ruse este revoltător și accentuează că este esențial ca România să fie alături de R. Moldova, iar UE trebuie să reacționeze cu mai multă fermitate.

„Rusia atacă pe toate fronturile! Republica Moldova a fost nevoită să instituie astăzi stare de urgență în sectorul energetic după noua ofensivă a Gazprom care amenință cu sistarea gazelor naturale către R. Moldova. Bineînțeles, cei care au de suferit sunt în primul rând cetățenii. Șantajul pe care îl practică Federația Rusă este de-a dreptul revoltător, este evident că războiul gazelor este pedeapsa Moscovei pentru drumul european pe care românii din R. Moldova l-au ales.
România a acordat deja un sprijin financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro R. Moldova. Bineînțeles, asta nu rezolvă problema de fond, însă este esențial să fim alături de autoritățile de la Chișinău și de cetățenii care au de suferit mereu de pe urma loviturilor Rusiei.
Uniunea Europeană, o spun de ani buni, trebuie să reacționeze cu mult mai multă fermitate, cu măsuri mult mai dure împotriva Federației Ruse și a metodelor staliniste pe care continuă să le practice”, scrie Tomac pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că astăzi Parlamentul a votat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru următoarele 60 de zile.

Drept motiv pentru declararea stării de urgență a servit faptul că Gazprom a transmis o scrisoare către Moldovagaz prin care a amenințat cu sistarea gazelor naturale, dacă până la 20 ianuarie 2022 R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în sumă de 63 mln. dolari.

Detalii: Parlamentul a declarat stare de urgență în energetică pe întreg teritoriul R. Moldova

Citiți și: DOC // Decizia CSE: Guvernul oferă Moldovagaz surse necesare pentru achitarea datoriilor față de Gazprom