Avocații din R.Moldova anunță acțiuni de protest împotriva intenției deputaților de a anula prevederile din Legea cu privire la avocatură care se referă la garanția independenței apărătorilor. Hotărârea a fost adoptată în cadrul ședinței Consiliului Uniunii Avocaților.

Solicitați de reporterul Deschide.MD, membrii CUA au declarat că pentru perioada 18-19 ianuarie este preconizată greva japoneză. Mai exact, avocații vor participa la ședințe, purtând o panglică albă în semn de avertizare.

Pentru perioada 21-24 ianuarie este preconizată greva generală. În acest sens, avocații nu vor participa la ședințele de judecată.

La data de 24 ianuarie ar urma să aibă loc o nouă ședință a CUA la care se va decide ce măsuri vor fi întreprinse ulterior de către avocați.

Amintim că Olesea Stamate a înregistrat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură care ar permite reținerea, arestarea și percheziționarea avocaților chiar și fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Detalii: Proiect: Avocații ar putea fi percheziționați și arestați chiar și fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților

Inițiativa parlamentarei a fost criticată de mai mulți avocați care au aminințat cu posibile acțiuni de protest.

Citiți și: Avocații, indignați de amendamentul „Stamate”. Consiliul Uniunii Avocaților se convoacă pentru a decide organizarea unui protest

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, avocații nu ar trebui să beneficieze de o imunitate absolută, dar nici excluderea în totalitate a acestei imunități nu este benefică.

Detalii: Sergiu Litvinenco, despre amendamentul „Stamate”: Nu cred că e benefică existența unei imunități absolute a avocaților

Ulterior, Olesea Stamate a menționat că autoritățile vor să aibă „un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție”, iar actualele prevederi din Legea cu privire la avocatură ar reprezenta un zid de protecție împotriva abuzurilor”.

Detalii: Stamate, despre amendamentul care permite percheziționarea avocaților: Dorim să avem un mecanism echilibrat pentru toți actorii din justiție