Cinci cetățeni moldoveni sunt investigați în prezent de SIS, fiind bănuiți că fac parte din organizația Wagner. Totodată, alți patru moldoveni despre care se cunoaște că ar fi fost racolați de Wagner ca să ucidă, nu mai sunt în viață, se arată într-o investigație realizată de RISE Moldova împreună cu mai multe publicații din SUA, Estonia și Suedia.

În investigația publicată, RISE Moldova prezintă informații despre moldovenii care fac parte din organizația paramilitară. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, aceștia au mers să ucidă. Unii dintre ei au fost uciși în Siria.

Salariile promise mercenarilor moldoveni încep de la o mie de dolari, în funcție de poziția pe care urmează să o ocupe în unitate, a spus un ofițer al Serviciului de Informații și Securitate, care a acceptat să vorbească cu jurnaliștii RISE Moldova sub protecția anonimatului.

Banii sunt o iluzie pentru ei, pentru că atunci când pleacă acolo se gândesc «merg să lupt, să primesc bani și să-mi ajut familia poate», dar realitatea e diferită. Ei au bani doar pentru a trăi acolo, pentru mâncare, țigări, mașini, casă și nimic mai mult. Dacă vorbim despre mercenarii ordinari, nu cei care sunt în top și sunt responsabili de coordonarea unor activități”, a declarat acesta.

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în zonele unde au luptat. La 13 decembrie 2021, Consiliul European a adoptat o listă de sancțiuni împotriva grupării Wagner împreună cu alte trei entități și opt persoane conectate cu aceasta. Sancțiunile prevăd înghețarea activelor, interdicția de a călători în Uniunea Europeană și de a primi finanțare din UE.

Potrivit datelor SIS, în total, 114 moldoveni au fost identificați până în prezent pentru activități de mercenariat. Doar 17 au ajuns în fața instanței de judecată. Dintre aceștia, șapte au fost condamnați cu suspendare, iar zece cu executare.

Întreaga investigație o puteți găsi AICI.