Astăzi a fost reluată circulația trenului Chișinău-București. La evenimentul de relansare a cursei de tren au fost prezenți ambasadorul României Daniel Ioniță, directorul APP Eugeniu Cozonac, dar și reprezentanți ai Căii Ferate din Moldova (CFM). La deschiderea evenimentului au evoluat trupa Zdob și Zdub și Frații Advahov, care în ajunul reluării cursei de tren Chișinău-București au lansat piesa „Trenulețul”.

„Asistăm astăzi la un eveniment special și așteptat de foarte mulți cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului. După aproape 2 ani de pauză, trenul care unea inima Republicii Moldova cu cea a României își reia activitatea. Poate că acum, la început, reluarea acestei curse nu va aduce mari resurse în bugetul CFM, dar cu siguranță va genera multă bucurie cetățenilor. Relansarea cursei Chișinău-București pe 12 decembrie nu este întâmplătoare. Ne aflăm în preajma celor mai frumoase sărbători de iarnă. Or, pentru fiecare dintre noi, Crăciunul și Revelionul se asociază cu revederea rudelor, prietenilor și oamenilor dragi. Altfel spus, sărbătorile înseamnă: unire, fericire și speranță.

Sunt foarte mulți oameni care obișnuiau să parcurgă anume cu trenul cei 358 de km care despart capitala Republicii Moldova de cea a României, fie pentru a-și vizita rudele, fie pentru a-și vedea copiii care studiază peste Prut, fie pentru a continua sau pune pe roate anumite afaceri. Iată de ce, pentru cei care așteptau cel mai mult, evenimentul de astăzi vine ca o alternativă în transportul de pasageri, ca un vis împlinit, ca un cadou dacă vreți. Trenul rămâne a fi cel mai accesibil la preț, dar și cel mai sigur transport din lume, a declarat în discursul directorului APP, Eugeniu Cozonac, la evenimentul de relansare a cursei de tren Chișinău-București.

„Cel mai mare efort a fost în restabilirea condiţiei vagoanelor şi a locomotivei, pentru că vagoanele au staţionat aproape doi ani de zile şi în doi ani de zile ai de recuperat multe la ele. Vom începe cu o frecvenţă redusă dar vom adăuga la turaţii, probabil din sezonul de vară”, a declarat la rândul său Oleg Tofilat, citat de TVR Moldova. 

„O valenţă economică, indiscutabilă. În al doilea rând. o valenţă turistică, pentru că putem să călătorim mai uşor pentru a vizita Bucureştiul, Chişinăul, România, Republica Moldova şi, în al treilea rând, cred că are o valenţă extrem de importantă sub aspect simbolic. Această relansare a cursei Chişinău-Bucureşti are loc după doi ani de întrerupere, într-un an în care au fost reluate pe deplin şi revigorate relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova”, a spus Ambasadorul României Daniel Ioniță, conform TVR Moldova. 
 
Cu un mesaj a venit și secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu. 
 
 „În timpul vizitei oficiale la Chișinău, pe care am efectuat-o la invitația viceprim-ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, am convenit ca termenul pentru relansarea cursei de tren Chișinău-București să fie 12 decembrie 2021. Astăzi ne respectăm angajamentul. Se reia circulația trenurilor pe această rută, cu plecare de la Chișinău, la ora 17:20. Profit de ocazie să salut inițiativa artiștilor basarabeni Zdob și Zdub & Frații Advahov și să le mulțumesc pentru trăirea lor profund românească”, a scris Scrioșteanu pe Facebook.
 

Până pe 31 decembrie, trenul Chișinău-București va circula de două ori pe săptămână, cu plecare din Chișinău în zilele de joi și duminică, la ora 17.20, iar din București în zilele de luni și vineri, la ora 19.20. Începând cu 2 ianuarie, trenul va circula de trei ori pe săptămână. De la Chișinău: marți, joi și duminică, iar din București: luni, miercuri și vineri.

Costul călătoriei a rămas același: tariful SMART (nerambursabil) – 19 euro, prețul unui bilet pentru călătoria în vagon cu compartimente – 580 de lei, în vagon capitonat 670 de lei. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani vor beneficia de o reducere de până la 40% din costul călătoriei.