UPDATE // 17:22 // Ghenadie Tanas, șeful Direcției Generale Urmăririi Penale a CNA, a fost reținut pentru 72 de ore.

UPDATE // 13:26 // Procuratura Anticorupție anunță într-un comunicat  de presă că dosarul penal pe numele lui Ghenadie Tanas, șeful Direcției Generale Urmăririi Penale a CNA, a fost pornit la 06 decembrie 2021,  pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art.330/2 din Codul Penal.
„Subsecvent, remarcăm că, în cadrul cauzei penale menționate supra, se investighează acțiunile persoanei vizate și sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals în declarații (art.352/1 alin.(2) din Codul penal) și practicarea ilegală a activității financiare (art.241/1 alin.(2) din Codul penal). Concomitent, ținem să menționăm că, la moment procurorii anticorupție și ofițerii SIS, efectuează mai multe acțiuni de urmărire penală în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei șefului Direcției Generale Urmăririi Penale a Centrului Național Anticorupție, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate”, se arată în comunicat.

UPDATE // 09:46 // Potrivit surselor Deschide.MD, la această oră, procurorii anticorupție și ofițerii SIS efectuează percheziții și la Inspectoratul de Poliției Ungheni. Acțiunile sunt desfășurate în biroul de serviciu al fratelui lui Ghenadie Tanas.

UPDATE // 09:20 // Potrivit surselor Deschide.MD, perchezițiile au loc în biroul șefului Direcției Urmărire Penală a CNA, Ghenadie Tanas. Informația respectivă a fost confirmată și de către șeful serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi.

Tanas a devenit cunoscut după ce deputatul PAS, Adrian Cheptănaru, în cadrul dezbaterii raportului de evaluare a activității Centrului Național Anticorupție (CNA), a declarat că „Ghena de la CNA” ar fi un milionar în euro și ar avea o avere nejustificată.

Potrivit ZdG, oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama sa au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

Știre inițială!

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în comun cu procurorii anticorupție, au descins în această dimineață cu percheziții la Centrul Național Anticorupție, susțin sursele Deschide.MD. Ar fi vorba despre acțiuni de urmărire penală demarate în cadrul unui dosar în care este vizat șeful unei direcții a CNA.

Știrea se aactualizează.