Diaconul Ghenadie Valuța a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, începând cu ziua de astăzi, 3 decembrie 2021. Un decret în acest sens a fost semnat de Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldova Vladimir.

„Ca urmare a deciziei Judecății Bisericești cu nr. 1-21 din data de 02.12.2021, care Vă constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentul manipulator, demagogic și neadecvat unui slujitor bisericesc, cât și pentru asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale, Sfinția Vostră sunteți oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, începând cu data de 3 decembrie 2021”, se arată în decretul semnat de Vlădica. 

 

Ghenadie Valuța a ajuns în vizorul public datorită unor acțiuni neadecvate unui slujitor bisericesc.

De exemplu, în ianuarie 2019 Ghenadie Valuță a publicat un selfie cu el pe fundalul unei bătrâne muribunde. Postarea a stârnit vâlvă pe rețeaua de socializare, mulți internauți criticându-l pe preot care, la un moment dat, a suprimat imaginea cu pricina.

Detalii: PR-ul diaconului Văluță. Cât de creștinește este să-ți faci selfie cu o muribundă

În iulie 2019, preotul a fost surprins în timp ce conducea o mașină care avea un câine legat din urmă, târându-l de asfalt. Acesta a spus că a încercat în acest mod să imobilizeze câinele care era periculos.

Spre sfârșitul lunii iulie, Ghenadie Valuța a fost suspendat din funcția de cleric al bisericii „Sf. Dumitru” din Anenii Noi.