Chișinăul are toată deschiderea și sprijinul Uniunii Europene, inclusiv pe segmentul parlamentar, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, la Chișinău, într-o conferință de presă comună cu Mihail Popșoi – ambii în calitatea de copreședinți ai Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, transmite IPN.

Actuala ședință a Comitetului, care a precedat întâlnirea copreședinților cu presa, se datorează Memorandumului de înțelegere semnat recent la Bruxelles de președintele parlamentului, Igor Grosu, și președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli. Documentul urmează să dea noi dimensiuni interacțiunii între legislativul de la Chișinău și forul european.

În cadrul reuniunii a fost examinat întregul spectru de subiecte de interes major. „Am făcut o trecere în revistă sinceră, onestă, inclusiv a dificultăților, dar și a micilor noastre realizări, pe care le-am obținut pe plan economic și social, în pofida deficiențelor. În special, am constatat, sprijinul enorm pentru Republica Moldova după obținerea unei majorități stabile proeuropene în Parlament. Trebuie să valorificăm pe deplin potențialul documentului semnat de Igor Grosu și David-Maria Sassoli la Bruxelles”, a spus Mihai Popșoi. Parlamentarul a precizat că memorandumul țintește „profesionalizarea legislatorilor de la Chișinău” și o interacțiune mai bună, inclusiv la nivelul de comisii a celor două foruri.

Referindu-se la necesitatea de a da conținut și viață Memorandumului de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, europarlamentarul Siegfried Mureșan a relevat  că „provocările, preocupările, grijile sunt aceleași, atât în Republica Moldova, cât și la nivel european: trebuie să apărăm valorile europene, să luptăm pentru o justiție puternică, să facem față situației economice, inclusiv șocului inflaționist, să asigurăm securitatea energetică, să facem față creșterii prețurilor și altor fenomene care-și au originea în afara Uniunii Europene”.

Europarlamentarul s-a referit și la alte preocupări care ar urma să aibă o abordare coordonată, precum siguranța cetățeanului, securizarea frontierelor, tranziția spre economia „verde” și digitalizată. „Vom lucra mai strâns în aceste domenii și la nivel parlamentar”, a conchis Siegfried Mureșan.