Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM), Adrian Dupu, și rectorul Universitatății de Stat din Moldova (USM), Igor Șarov, au semnat Protocolul de Colaborare dintre cele două instituții. Evenimentul a avut loc astăzi, 02 decembrie 2021, în prezența Exceleței Sale, Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova.

Obiectivul Protocolului de colaborare îl constituie crearea cadrului generic al colaborării dintre părți, în vederea promovării identității românești pe ambele maluri ale Prutului. Semnarea acestuia vine ca o continuare firească a bunei relații dintre cele două instituții care a dus anul acesta la finanțarea cu succes a două proiecte implementate de USM și participarea la o serie de evenimente comune.

În cadrul acestui Protocol de Colaborare se vor realiza proiecte comune, în vederea promovării identității naționale românești în R. Moldova, iar colaboratorii se angajează ca relațiile dintre ei să se sprijine pe un set de valori precum prețuirea, reciprocitatea, integritatea, creativitatea și profesionalismul fiecărui colaborator.

Adrian Dupu susține că își dorește ca această cooperare instituțională, dintre DRRM și USM, să ducă la o apropiere între cele două maluri de Prut, astfel încât cultura românească să fie consolidată în comunitatea din R. Moldova.

Totodată, urmare a încheierii acestui protocol, până la sfârșitul anului, DRRM va susține dotarea laboratorului de jurnalism din cadrul Facultății de Jurnalism și Știinte ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în vederea înființării unui post de televiziune, unde viitoarele generații de jurnaliști vor putea să învețe și să se perfecționeze în cele mai bune condiții.

Anterior, DRRM a finanțat organizarea „Colocviului internațional Eugeniu Coșeriu-100” la USM, eveniment desfășurat în perioada 24 – 26 septembrie 2021. 

Tot cu suportul DRRM, la USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”