Mariana Alexandru, consilier al procurorului-șef al DIICOT, România, propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în Comisia pentru evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, nu poate îndeplini această misiune, transmite Ziarul Național.

Motivația a fost expusă în scrisoarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, trimisă CSP și examinată în ședința de astăzi a acestei structuri.

Drept urmare, CSP a luat act de această scrisoare și a decis să identifice un nou candidat pentru funcția de membru al Comisiei respective.

Comisia pentru evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost instituită pe 23 noiembrie curent și ar urma, în termen de cel mult 30 de zile, să prezinte un raport motivat prin care să propună acordarea unuia dintre următoarele calificative: „excelent", „bine", „nesatisfăcător". În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor va propune președintelui republicii eliberarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo.

Din componența Comisiei fac parte, în afară de Mariana Alexandru, Drago Kos, expert internațional anticorupție, propus de către președintele Republicii Moldova; Angela Popil, avocată, propusă de către Ministerul Justiției; Lidia Bulhac, ex-judecător, propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii; Ion Matușenco, avocat, propus de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Detalii: CSP a votat: Un ex-procuror DNA din România va evalua activitatea lui Stoianoglo