Avocatul Poporului pentru drepturile copilului un grup de foști și actuali angajați ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) eu semnat o declarație în legătură cu afirmațiile denigratoare la adresa Instituției Ombudsmanului, aduse de către Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, în cadrul conferinței de presă din 1 decembrie curent.

Moloșag a lansat mai multe acuzații în adresa angajaților Oficiului Avocatului Poporului și conducerii anterioare a instituției, a criticat dur modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului Avocatului Poporului în perioada anterioară numirii sale în funcție. Mai mult, ea a declarat că o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat și că informațiile apărute în presă despre ea ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia.

Semnatarii Declarației resping hotărât aceste învinuiri, pe care le consideră neîntemeiate și gratuite. Potrivit semnatarilor, Avocatul Poporului nu a probat în nici un fel aceste acuzații și nici nu are cum să le probeze. „Încercarea de a prezenta lucrurile în atare manieră este un gest de disperare pentru a sustrage atenția opiniei publice de la adevăratele abateri pe care le-a comis domnia sa prin implicarea unei persoane neangajate oficial nu doar în activitatea instituției, dar și în luarea unor decizii importante referitoare la aceasta. Spre deosebire de Avocatul Poporului, funcționarii Oficiului Avocatului Poporului și cei care și-au dat demisia din cauza atmosferei din instituție în ultimele două luni pot oferi multe detalii despre modul de administrare a acesteia cu participarea așa-numitului „asistent personal” al Ombudsmanului, Dumitru Godorog. Nimeni dintre funcționari nu a sabotat-o pe Natalia Moloșag, dimpotrivă, în realitate ea a ignorat comunicarea cu cea mai mare parte dintre angajați”.

Semnatarii mai spun că rezultatele inventarierii la care a făcut trimitere Natalia Moloșag nu au cum să ateste derapaje pentru că instituția a trecut prin controale realizate de Curtea de Conturi și Inspecția financiară în 2018 și 2019. „Ridicole sunt de-a dreptul învinuirile privitoare la starea avariată a sediului Oficiului Avocatului Poporului deoarece conducerea instituției pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate a făcut zeci de demersuri către autorități la acest subiect, iar regretatul Mihail Cotorobai a apelat chiar și la Comisarul CoE pentru drepturile omului, solicitândui sprijinul în soluționarea acestei probleme. Apreciem drept descalificante și revoltătoare afirmațiile privitor la dezordinea și haosul care ar fi prezente în instituție la intrarea Nataliei Moloșag în exercitarea mandatului, precum și gradul redus de funcționalitate a Oficiului Avocatului Poporului, pe care ea s-a angajat să o „reformeze” din temelie”.

Potrivit semnatarilor, „reformele” s-au redus la aruncatul cu lejeritate la coș a tuturor procedurilor, metodologiilor interne, instrucțiunilor, strategiilor și altor documente importante, elaborate inclusiv din banii partenerilor internaționali în ultimii 5-6 ani. „Toate procesele instituite cu atâta trudă și care în sfârșit au început să funcționeze eficient cu nonșalanță au fost anulate, fiind introduse altele noi care nu au nimic în comun nici cu serviciul public și nici cu normele de activitate ale unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului”. 

„Natalia Moloșag s-a discreditat în totalitate și prin orice zi de activitate în funcția de Avocat al Poporului îi aduce instituției grave prejudicii de imagine. Aceasta nu doar a implicat Oficiul Avocatului Poporului într-un imens scandal, dar a afectat încrederea oamenilor în institutul Avocatului Poporului, care trebuie să fie unul total independent de orice influențe și ingerințe din exterior. Or, prin oferirea asistentului său cu antecedente penale a posibilității de a lua decizii din numele său, Natalia Moloșag a neglijat în cel mai sfidător mod unul dintre principiile de bază ale funcționării unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Prin admiterea ca persoane străine să intre în penitenciare, Avocatul Poporului a compromis și Consiliul pentru Prevenirea Torturii, al cărui președinte este Natalia Moloșag. Un semnal îngrijorător în legătură cu impactul acțiunilor Nataliei Moloșag este intenția anunțată a unor parteneri de dezvoltare ai Oficiului Avocatului Poporului de a înceta colaborarea cu instituția noastră”, accentuează semnatarii. 

Astfel, semnatarii declarației solicită Parlamentului să ia atitudine, potrivit Legii nr.52, față de situația creată, pentru a restabili funcționalitatea instituției, încrederea beneficiarilor și partenerilor în aceasta. Semnatarii atenționează că, orice acțiuni de intimidare, răfuială care vor fi luate față angajații Oficiului Avocatului Poporului semnatari ai prezentei Declarații vor fi apreciate ca și răzbunare pentru avertizarea de integritate.