Avocatul excentric Valerian Mânzat scapă de arestul la domiciliu și revine în spațiul public. El va avea doar interdicția de a părăsi țara începând cu data de 4 aprilie. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că urmărirea penală a fost finalizată, iar zilele acestea dosarul avocatului va fi trimis în judecată.

”Dat fiind faptul că învinuitul și-a recunoscut parțial vina și colaborează cu ancheta noi nu vedem necesitatea de a prelungi măsura preventivă cu privare de libertate”, a declarat Viorel Morari.

Șeful PA a mai spus că procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică a acțiunilor lui Mânzat reieșind din faptul că avocatul și-a recunoscut traficul de influență.

”Date fiind materialele cauzei penale, declarațiile lui și faptul că și-a recunoscut influența, dosarul său va fi trimis în judecată pe art. 326, alineat 3. - trafic de influență, nu pe art. 190 - escrocherie”, a adăugat Viorel Morari. 

Potrivit Codului Penal, infracțiunile prevăzute de art. 326, al. 3 săvârșite de către persoanele juridice, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 7000 la 12000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Valerian Mânzat a fost reținut la începutul lunii februarie pentru că ar fi luat 20 de mii de euro de la soția unui moldovean condamnat în Rusia ca să organizeze în decursul unei luni și jumătate transferul persoanei respective în Republica Moldova,

-----------------Neputând să "rezolve" cazul, o perioadă avocatul nu a răspus la telefon, iar cu puțin timp înainte de reținerea sa, el s-a întâlnit cu femeia și i-a întors 50 de mii de lei din suma totală. 

Ulterior, avocatul a primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 din capitală, unde avocatul ar fi scris ---------------- o cerere pe numele șefului Penitenciarului, prin care a cerut să i se permită munca neremunerată, doar ca să nu stea în celulă. La expirarea arestului preventiv, Mânzat a fost plasat în arest la domiciliu.