Consumatorii casnici vor avea dreptul la compensarea diferenței cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități. Parlamentul a votat, în unanimitate, în lectura finală proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului.

Potrivit proiectului, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați diferența va fi compensată în proporție de 67%, iar pentru următorii 100 m3 în proporție de 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

Tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Pentru energia termică, se propune compensarea diferenței în mărime de 67 la sută din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021, pentru prima gigacalorie consumată.

Potrivit informațiilor furnizate de S.A. Moldova-Gaz, sunt circa 746 mii de gospodării casnice consumatoare de gaz natural. Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț vor constitui aproximativ 771 mil. lei pentru cinci luni.

Numărul gospodăriilor casnice beneficiare de energie termică, conform informației oferite de S.A. Termoelectrica și S.A CET-NORD, este de circa 222 mii de consumatori. Compensarea cheltuielilor pentru acești consumatori va necesita aproximativ 340 mil. lei pentru o perioadă de cinci luni.

Mijloacele financiare vor fi alocate din bugetul de stat.