Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a desfășurat în seara zilei de 25 noiembrie exercițiul interdepartamental de teren în cadrul obiectivului instituției medico -sanitare.

Astfel, conform scenariului, un incendiu a izbucnit în interiorul spitalului, iar pentru prevenirea jertfelor și lichidarea arderii la fața locului au fost alertați pompierii. Fumul dens în urma arderii s-a propagat la etajele superioare, iar mai multe persoane au cerut ajutor. Salvatorii au evacuat pacienți și personal medical utilizând auto - elevatorul cu braț cotit. În același timp, la etajul II al blocului chirurgical, unde sunt internați pacienți infectați de COVID – 19 s-a produs o deflagrație și a fost nevoie de intervenție. În toate situațiile tactice angajații IGSU în comun cu personalul spitalului au făcut front comun pentru evitarea consecințelor devastatoare.

Aplicațiile s-au desfășurat în timp real, iar în cadrul exercițiului au fost implicate forțele și mijloacele IGSU în număr de 51 de angajați ai Inspectoratului cu 11 unități de tehnică, dar și 133 de persoane din cadrul instituției medico-sanitare.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, având în vedere natura și amploarea unei astfel de crize, desfășurarea operațiunilor de intervenție pentru lichidarea consecințelor  acestora a constituit o adevărată provocare pentru autoritățile cu atribuții în domeniul managementului situațiilor de urgență. Evenimentul de astăzi a fost conceput ca un exercițiu bazat pe exersarea acțiunilor de răspuns în situații reale și a prevăzut simularea unei situații excepționale cauzate de un incendiu produs în instituție cu o capacitate de peste 1000 de oameni.

Scopul exercițiului este de a perfecta nivelul de pregătire, cooperare și răspuns al personalului spitalului, precum și a echipelor de intervenție ale IGSU în situații excepționale. Întru evitarea stării de panică și incertitudine, personalul, dar și pacienții spitalului au fost informați prealabil despre acțiunile întreprinse. În calitate de bolnavi, care au fost evacuați în timpul exercițiului, erau medici rezidenți și personal tehnic, care la acel moment nu erau antrenați în activități medicale, astfel încât nici un pacient real nu a avut de suferit și a primit la timp asistența medicală necesară.

Desfășurarea exercițiului va contribui la reacționarea promptă a instituției medicale în special a secțiilor cu profil СOVID - 19 în situații excepționale. În acest context, mulțumim Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru colaborare și receptivitate.