În contextul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, marcată astăzi la inițiativa ONU, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat angajamentul autorităților statului privind toleranța zero față de orice formă a violenței, transmite IPN.

„Susținerea și promovarea femeilor, implicit asigurarea unui mediu fără violență domestică, este o prioritate a guvernării actuale. Și mă bucur că în primele o sută de zile de mandat, fracțiunea PAS a votat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, a declarat Igor Grosu în debutul ședinței plenare de astăzi, 25 noiembrie.

Șeful legislativului a mai subliniat că fenomenul rușinos al violenței trebuie să devină parte a trecutului, pentru că în secolul XXI sunt inadmisibile asemenea tragedii.

Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Parlamentul Republicii Moldova găzduiește un eveniment de lansare a campaniei „16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Președintele Maia Sandu la fel s-a alăturat acestei campanii menționând:  ”Am decis să mă alătur campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Astfel vreau să atenționez asupra problemei violenței împotriva femeilor și copiilor, o problemă gravă și încă des întâlnită în țara noastră. Toți copiii merită o copilărie fără griji. Toate femeile merită să trăiască în siguranță. Drepturile tuturor oamenilor trebuie respectate.„


Un studiu realizat de Centrul de Drept al Femeilor arată că violența împotriva femeilor este puțin raportată către poliție și alte organizații, deoarece există o lipsă de încredere în instituțiile care ar trebui să ofere sprijin și servicii victimelor. Rușinea, teama de agresor, precum și lipsa unui sprijin pe termen lung și practic sunt obstacole care împiedică femeile să raporteze cazurile de violență în familie. În anul 2020, autoritățile au fost sesizate în aproape 13 mii de cazuri de violență în familie, cu peste 1100 de cazuri mai multe decât în anul 2019 și cu aproape 2000 de cazuri mai multe decât în anul 2018.