Transportatorii au ieșit astăzi la un protest în Piața Marii Audnări Naționale (PMAN), în fața Guvernului. Protestatarii spun că nu mai pot activa în pierdere în contextul scumpirilor la carburanți, la serviciile de deservire tehnică, dar și în contextul scumpirii primelor de asigurare auto. Mulți se plâng și pe micșorarea fluxului de călători, precum și pe transportarea ilicită de pasageri, care le creează concurență neloială. Și plecarea din funcții a șoferilor este o problemă, susține administratorii companiilor.

Protestatarii s-au referit și la faptul că autoritățile tărăgănează aprobarea unui nou tarif pentru serviciile de autogară și tariful pentru serviciile de transport regulat rutier de persoane în trafic raional și interraional. Ultima revizuire a tarifului pentru călătoriile în transport au fost modificate în 2019, când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.

Astfel, transportatorii susțin că ar fi bine ca autoritățile să crească prețul cu 10-15 sau chiar 20 de bani pentru un kilometru. 

Oleg Alexa, președintele APOTA, susține că există un șir de probleme care influențează formarea tarifelor la călătorii și care provoacă necesitatea de a le majora. „Există domeniul ilegal, care fură pasagerii, iar cei care activează legal rămân cu doi-trei pasageri. Corupția de la ANTA înflorește, iar odată cu ea, și transportul ilicit”, a menționat președintele APOTA. Potrivit lui, s-au înregistrat și scumpiri nejustificate la primele de asigurare auto în condițiile în care calculele transportatorilor arată că s-au produs mai puține accidente cu implicarea transportului de pasageri și au fost provocate mai puține daune.

Totodată, transportatorii accentuează faptul că înțelege și nemulțumirea călătorilor în cazul unei eventuale creșteri a călătoriilor cu transportul, iată de ce transportatorii vor facilități de la guvernare, cum ar fi întoarcerea accizei pentru motorină și TVA-ul. 

„În unele țări UE la transportul de pasageri este aplicată cota zero TVA. Așa serviciile vor fi mai ieftine și povara pe călători va fi mai mică. Noi nu vom cere dublarea tarifului”, susține președintele APOTA, Oleg Alexa.

Potrivit transportatorilor, protestul de astăzi a fost unul preventiv, iar dacă Ministerul Infrastructurii și Deszvoltării Regionale nu va lua măsuri, transportatorii susțin că vor opri toate cursele și vor intra în grevă generală. 

Anterior, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a adresat un demers către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în care a enumerat problemele cu care se confruntă transportatorii, în situația în care prețurile la carburanți au crescut constat în ultima perioadă. Demersul transportatorilor a rămas, deocamdată, fără un răspuns.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spânu, a declarat, într-o conferință de presă, că autoritățile se află într-o comunicare permanentă cu transportatorii și că nu vor admite creșterea tarifelor fără calcule întemeiate. Andrei Spânu declara că transportatorii cer majorarea tarifului per kilometru cu până la peste un leu, fiind vorba, uneori, de dublarea tarifului.