UPDATE // 10:43 // Mariana Cehrpec, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat pentru Deschide.MD că fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ion Țurcan, a fost reținut pentru 72 de ore.

UPDATE // 10:43 // Acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate de către procurorul anticorupție, Petru Iarmaliuc, dar și mai mulți ofițeri din cadrul Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI.

Solicitat telefonic, Vladimir Viscun, șeful SPIA, a confirmat pentru Deschide.MD faptul că ofițerii SPIA sunt implicați în perchezițiile de la domiciliul generalului Ion Țurcan, însă a evitat să ofere mai multe detalii făcând trimitere la secretul anchetei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Procurorii Anticorupție, în comun cu angajații SPIA, desfășoară în aceste clipe percheziții în casa fostului viceministru al Afacerilor Interne, generalul Ion Țurcan. Acesta ar fi fost vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită.

De menționat că acum o lună, generalul Țurcan a fost constatat de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu avere nejustificată în mărime de circa 400 mii lei.

Ion Țurcan a deținut funcția de viceministru de Interne în perioada martie 2015 – noiembrie 2017. Începând din 2009, el a condus brigada cu destinație specială „Fulger”, iar în gradul de general a fost avansat în 2013, printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti. 

De-a lungul carierei sale la Ministerul Afacerilor Interne, Țurcanu a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv de dare de mită (100 mii euro) pentru a primi gradul de general de poliție.

În luna mai 2015, în biroul lui Ion Ţurcan au avut loc percheziţii. Ancheta internă pe numele lui Ţurcan a fost pornită după ce premierul de atunci, Chiril Gaburici, a dat indicaţii cu privire la verificarea plăcuțelor de înmatriculare false ale mașinii cu care circulă șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc și organizarea unui concurs public pentru numirea unui șef plenipotențiar la Inspectorat.