Avocații lui Vlad Filat îl vor invita pe Veaceslav Platon să depună mărturii în dosarul fostului premier. Despre acest lucru a anunțat avocatul Igor Popa, după ce ședința de judecată de astăzi, de la Curtea de Apel, a fost amânată pentru 27 septembrie.

Apărătorul a mai adăugat că avocații vor cere la Curtea de Apel să fie audiați toți martorii care au fost respinși de prima instanță, foști angajați ai băncii VTB24 din Federația Rusă, pentru că figurează în dosar, între care Ilan Shor și Veaceslav Platon.  

„În calitate de martori vor fi invitați în primul rând cei care au fost respinși de judecătoria Buiucani, vor fi chemați martori niște persoane care sunt ex-angajați de la banca VTB 24 din Federația Rusă pentru ca să ne de-a explicații cum se face că numele lor figurează în dosar, însă nici măcar nu au fost audiați, dar și Ilan Shor. Veaceslav Platon va fi invitat de către noi în instanță să depună mărturii. Luând în considerare că acesta a făcut declarații publice care nu au fost cunoscute până acum nici nouă nici domnului Filat. Aici vreau să spun că Vlad Filat nu a avut relații de afaceri cu Veaceslav Platon”, a declarat Popa.

Amintim că, anterior, primarul orașului Orhei care l-a denunțat pe Vlad Filat - dar și pe Veaceslav Platon - a refuzat să recunoască implicarea în schema frauduloasă de la BEM, menţionând că schema respectivă a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat, care i l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin credite, dovedite ulterior a fi frauduloase, ca să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din Republica Moldova. De precizat este și faptul că acum șase zile omul de afaceri Veaceslav Platon și-a exprimat dorința de a depune mărturii în mai multe dosare legate de frauda bancară şi acte de corupţie, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat.

Avocatul Igor Popa a mai adăugat că ședința de astăzi nu a avut loc din cauza că nu toți apelanții s-au prezentat.

„Sunt șase apelanți care au depus cere de apel contestând sentința judecătoriei Buiucani. Acești apelanți urmau să fie citați însă nu ni s-a adus dovada că au fost citați. Noi am planificat să cerem ședințe publice pentru că mai multe peronalități marcante au solicita acest lucru”, a adăugat avocatul.  

Vlad Filat a fost reținut pe data de 15 octombrie, 2015, în baza unui autodenunț scris de Ilan Shor. Între timp Judecătoria Buiucani a decis condamnarea lui la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Totodată magistrații au decis să pună sechestru pe întreaga lui avere. După condamnarea sa, Vlad Filat a anunțat că divorțează de Angela Gonța, iar fosta lui soție - Sanda - l-a acționat în judecată cerând partajarea averii.