Procurorii Anticorupţie şi ofiţerii CNA au descins astăzi la locul de muncă şi la domiciliile a 20 de reprezentanţi ai sistemului judecătoresc, într-un dosar dosar deschis pe fapte de corupţie. În cadrul unui briefing de presă, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că până la această oră au fost reţinute 18 persoane: 15 judecători şi trei executori judecătoreşti. Unul dintre ei – Igor Vornicescu – a fost reţinut chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, pe unde încerca să fugă peste hotare.

Un altul - Victor Orândaş - figurează în dosar, dar reţinerea lui nu a fost posibilă din motiv că acesta nu se află în ţară. Cel mai probabil, pe numele lui va fi semnat o ordonanţă de dare în căutare internaţională.

Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi ne-a comunicat, fără a confirma vreun nume, că toate cele 18 persoane reţinute se află în izolatorul CNA. 

Potrivit surselor judiciare ale redacţiei Deschide.MD, ceilalţi 14 judecători încătuşaţi, sunt:

Ştefan Niţă - judecător la Curtea de Apel

Garri Bivol - judecătorul Judecătoriei sectorului Centru

 Iurie Ţurcan - fost magistrat al judecătoriei Rîșcani

Liliana Andriaș - Judecătoria Centru

Iurie Hârbu – Judecătoria Telenești

Serghei Popovici – președinte Judecătorie Comrat

Gheorghe Bârnaz – magistratul de la Judecătoria Râșcani

Valeriu Gâscă – judecător la Judecătoria Râșcani 

Serghei Gubenсo - Judecătoria Comrat

Serghei Lebediuc - Judecătoria Militară

Mihai Moraru - Judecătoria Ungheni

Aurica Us - fosta magistrată de la Judecătoria Râșcani

Gheorghe Marchitan - magistratul de la Judecătoria Căușeni

Gheorghe Gorun - fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei

Se pare că aceştia figurează într-un dosar pornit în legătură cu spălarea celor 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă, tot ei figurând şi în investigaţiile jurnalistice realizate la acest subiect de ziarulnaţional.md şi anticorupţie.md. 

O parte dintre ei şi-au dat demisia între timp, alţii au fost avansaţi în funcţie. Cert este faptul că toţi cei vizaţi în dosar, care se mai regăseau până astăzi în funcţii publice, au fost suspendaţi - a anunţat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.