Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat numirile lui Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală în funcțiile de judecători ai Curții Supreme de Justiție, referindu-se la suspiciunile de lipsă integritate asupra celor doi judecători. Ministrul a făcut apel către cei care au dovezi privind lipsa de integritate din partea celor doi judecători, să le facă publice pentru a fi analizate.

„În cazul ambilor ar fi bine ca ambii să iasă public și să explice lucrurile ce se li se impută, despre toate acele lucruri pe care unii le vorbesc în spațiul public. La o astfel de funcție este importat ceea ce a făcut el (n.red. candidatul) și este mai puțin important ceea ce cred alții că ar fi făcut el. Omul trebuie să iasă și să explice. E bine că există această dezbatere în societate. Dacă cineva are dovezi, să le prezinte. Eu voi fi primul care va ieși public și va vorbi despre aceste lucruri, dacă există dovezi cocludente cu privire la săvârșirea unor fapte ilicite”, a declarat Litvinenco în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova. 

Ministrul a mai precizat că CSJ, cel mai probabil, va fi prima instituție supusă evalurăii externe, care va fi implementată cu suportul partenerilor internaționali. 

Numirile membrilor CSM, Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală, au stârnit nemulțumiri în rândurile opoziției. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilo au fost împotriva votării celor doi candidați. Vasile Bolea a lansat acuzații potrivit cărora Musteață ar fi fost propus pentru promovare pentru că ar fi fost credincios guvernării PAS.

Și fostul deputat Alexandru Slusari a spus că că noul magistrat, Dorel Musteață, ar fi cumpărat în anul 2017 două apartamente în centrul Capitalei în blocurile construite pentru judecători cu puțin peste 40 de mii de euro. Slusari a prezentat și un document de la compania de construcții, unde apare numele Dorel Musteață și sumele de bani pe care le-ar fi transferat. Slusari a mai cerut celor 52 de deputați din majoritatea parlamentară, care au votat promovarea lui Dorel Musteață la CSJ, s-o anuleze.

Doi din trei // Parlamentul a votat numirea lui Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală în funcția de judecători la CSJ

Maia Sandu, despre numirea lui Musteață și Plămădeală la CSJ: Dacă nu vor trece filtrul, nu se vor mai regăsi acolo