Şedinţa de azi a instanţei – în care urma să fie examinată cererea de recuzare a judecătorului de instrucţie Victor Răţoi, depusă de avocaţii lui Veaceslav Platon – a fost amânată până când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra unui articol din Codul de procedură civilă (potrivit căruia nu este permisă recuzarea judecătorului care examinează o recuzare).

Procurorul Andrei Băieșu a declarat că, în opinia sa, este o tergiversare a investigațiilor din dosar. 

Avocatul lui Platon, Ana Ursachi, a declarat că vineri se va examina o nouă solicitare a apărării de eliberare de sub arest a lui Veaceslav Platon. 

Aceeași sursă a mai adăugat că clientul său intenționează să ceară Procuraturii Generale din Federația Rusă și Parchetului din România să înceapă urmărirea penală pe numele lui Vladimir Plahotniuc. În această ordine de idei apărătorul a menționat că nu au făcut acest lucru până acum, pentru că avocaţii au fost împiedicaţi să se vadă cu clientul lor. 

„Trebuia să ne vedem cu clientul nostru, pentru că el dorește să-l asistăm juridic, ca Veaceslav Platon să întocmească plângeri de atragere la răspundere penală a lui Vladimir Plahotniuc în jurisdicția din România și a Federației Ruse, având în vedere că Plahotniuc deține cetățenia acestor două state. Adică Platon cere Procuraturii Generale din România și din Federația Rusă să pornească urmărirea penală împotriva cetățeanului lor Ulinici Plahotniuc, în România, și Plahotniuc în Federația Rusă având în vedere circumstanțele pe care Platon le poate pune la dispoziție”, a declarat Ursachi. 

Amintim, în acest context, că Platforma DA a elaborat un model de cerere, prin care solicită autorităților din România să deschidă un dosar pe numele lui Vladimir Plahotniuc, care, după semnare, urma să fie depus, în România, la Direcția Națională Ancticorupție (DNA), Procuratura Generală, Serviciul Român de Informații (SRI), dar și pe adresa corpurilor diplomatice acreditate la Chișinău. Liderul mișcarii civice au îndemnat cetăţenii RM să-l denunţe pe prim-vicepreședintele PD pentru a declanşa o investigaţie internaţională a jafului din băncile moldoveneşti.

Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI” a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.