Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 5 noiembrie 2021, când vor avea loc funeraliile artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu, este declarată zi de doliu național în toată R. Moldova. Doliul național este instituit în semn de comemorare a celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu, promotoare a valorilor culturale naționale și universale.

În conformitate cu decretul prezidențial, vineri, 5 noiembrie, în toate localitățile republicii drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 se va cinsti memoria artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, li se recomandă autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor să renunțe la desfășurarea, în ziua de 5 noiembrie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață pe 1 noeimbrie 2021, la doar câteva zile după ce a împlinit 101 ani. Ea este considerată de criticii de artă drept un geniu al culturii basarabene care lasă moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă, plină de semnificație spirituală pentru spațiul cultural românesc.