UPDATE // 10:25 // Serviciul de Informații și Securitate anunță despre reținerea a încă o persoană în cadrul perchezițiilor la Punctul de Trecere a Frontierei Cahul-Oancea. Astfel, numprul total al celor reținuți a ajuns la șase.

DOC // Cine sunt cei doi foști șefi de la IGPF, reținuți de SIS și PCCOCS. Au fost decorați cu grade speciale, înainte de termen, în 2021

Potrivit SIS, perchezițiile au fost desfășurate la domiciliile figuranților, la Cahul și Chișinău. Printre persoanele reținute astăzi, în urma documentării desfășurate de SIS în colaborare cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, se regăsesc trei figuranți implicați direct în schema de contrabandă, iar alții trei angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Printre angajații de la frontieră reținuți figurează și un fost șef interimar al sectorului poliției de frontieră Cahul, precum și un fost șef al Direcției regionale Sud a Inspectoratului.

Actualmente, pe dosar figurează cu statut de învinuit și bănuit 14 persoane. Investigațiile vor continua, în vederea deconspirării totale a schemei de contrabandă și stabilirii tuturor circumstanțelor săvârșirii infracțiunilor menționate.

UPDATE // 08:51 // Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt al PG, a confirmat pentru Deschide.MD perchezițiile PCCOCS și a menționat că acțiunile de urmărire penală au loc într-un dosar pornit pentru acțiuni de contrabandă.

Reprezentantul PG a mai precizat că au fost reținute 5 persoane, printre care doi polițiști de frontieră.

„Cu mai multe detalii despre acest caz vom reveni pe parcursul zilei”, a precizat Cherpec.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Procurorii PCCOCS și mascații SIS, cu suportul IGPF, au descins cu percheziții matinale la punctul de trecere a frontierei, susțin sursele Deschide.MD.

Potrivit susrselor Deschide.MD apropiate anchetei, acțiunile de urmărire penală ar avea loc în cadrul dosarului din luna iulie curent, când a fost deconspirată activitatea unei grupări criminale specializate în contrabanda cu țigarete și au reținut un microbuz cu o cantitate de aproximativ 200 de cutii cu țigări de marca Ashima, fără timbru de acciz. 

Noi detalii despre captura de țigări de la Cahul. Ar fi fost aduse din regiunea transnistreană

Conform acelorași surse, la ora actuală ar fi fost reținuți doi polițiști de frontieră, dintre care un fost șef al PTF Cahul.

Cei doi sunt suspectați că ar fi implicați în schema de contrabandă cu țigări.