La doar câteva zile după ce a împlinit 101 ani, s-a stins din viață inegalabila pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, cea care și-a dedicat întreaga viață slujirii frumosului și adevăratului. Despre aceasta anunță ministrul Culturii Sergiu Prodan.

„Valentina Rusu-Ciobanu va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a Republicii Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent, care ne-a inspirat și ne va inspira prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și ni l-a dăruit nouă, tuturor. Exprim sincere condoleanțe familiei, fiului Lică Sainciuc și soției lui Irina Șleahu, dar și tuturor celor care au iubit-o. Aduc aminte că la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei până pe 30 noiembrie va fi deschisă o expoziție cu picturile Valentinei Rusu-Ciobanu”, se mai arată în mesajul ministrului.

Pe 28 ocotombrie 2021 Valentina Rusu-Ciobanu, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, a împlinit vârsta de 101 ani.

Creația artistică a Valentinei Rusu-Ciobanu se remarcă prin mijloace expresive, considerate de critici neconvenționale, inovatoare, precum și printr-o profundă notă poetică.

Valentina Rusu-Ciobanu este considerată de criticii de artă drept un geniu al culturii basarabene care lasă moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă, plină de semnificație spirituală pentru spațiul cultural românesc.