Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au documentat un nou episod în cadrul dosarului intentat împotriva unor foști angajați din cadrul Direcției 5 a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, cu implicarea unor angajați de rang înalt ai structurilor de forță ale autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn).

Astfel, foștii funcționari cu statut special din cadrul MAI ar fi săvârșit un șir de acțiuni ilegale în privința unui fost conducător al așa-zisului „departament de interne” din regiunea transnistreană, manifestate prin filarea (urmărirea vizuală) ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, răpirea și transmiterea acestuia autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului.

În scopul comiterii infracțiunii imputate, învinuiții au primit informații și instrucțiuni de la complici privind necesitatea reținerii, răpirii și transmiterii victimei către angajații așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

Pentru acumularea informației necesare răpirii, aceștia au făcut uz de funcțiile pe care le dețineau și au efectuat ilegal, de comun cu reprezentanții structurilor militarizate din regiunea transnistreană, măsuri speciale de investigații, inclusiv au organizat instalarea unui post fix clandestin în apropiere de reședința victimei. Suplimentar, învinuiții au primit informații din stânga Nistrului despre ora și traseul deplasării victimei în ziua răpirii.

Infracțiunea incriminată a avut loc la data de 27 iulie 2018 pe drumul public M1 (Chișinău-Leușeni), intersecție cu drumul Chișinău-Ialoveni, atunci când învinuiții au folosit un autovehicul cu însemne ale Poliției Naționale pentru ca să oprească automobilul bărbatului care urma să fie răpit. Ulterior, aceștia l-au ademenit pe bărbat în afara automobilului, sub pretextul verificării unor informații – moment în care în același loc a oprit un alt automobil din care au coborât indivizi cu cagule pe cap, care l-au răpit pe bărbat și l-au transportat în regiunea secesionistă din stânga Nistrului.

În scopul transportării victimei la Tiraspol, învinuiții au asigurat circulația fără obstacole a automobilului în care acesta a fost urcat. Ulterior transportării victimei, așa-zisele autorități nistrene l-au acuzat de comiterea unor presupuse fapte ilegale, după care l-au condamnat la închisoare, unde este deținut până în prezent.

În cazul în care vinovăția persoanelor implicate va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 10 la 13 ani (calificarea: art.164 alin.(3) lit.a), 327 alin.(3) Cod penal).

Potrivit Procuraturii Generale, persoana răpită în anul 2018 este Ghennadi Kuzmiciov, așa-zisul „ministru de Interne” al Transnistriei în perioada 2013-2015. În anul 2019 acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare de către instanța din regiunea secesionistă.