Explicațiile Serviciului Vamal privind incidentul cu vioara de peste 2 mln. euro depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău

13:06, 28 Octombrie 2021

Foto:

Serviciul Vamal a venit cu o reacție și un șir de explicații referitoare la cazul de pe Aeroportul Internaţional Chişinău privind reţinerea unui bun cu titlu de valoare culturală și anume - o vioară. Serviciul Vamal menționează că „nu comentează declaraţiile publice referitoare la caz, însă regretă că circumstanțele speței au avut ca efect știrbirea imaginii Alexandrei Conunova Dumortier”.

Potrivit Serviciului Vamal, în momentul identificării viorii, „funcționarii vamali au manifestat un comportament respectuos (fapt posibil de verificat prin intermediul înregistrărilor video arhivate)”.
 
În context Serviciul Vamal prezintă cronologic datele incidentului: 
 
În data de 22.10.2021, aproximativ la ora 16:40, în postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău a fost redirecționată pentru control fizic vamal pasagera rutei Chișinău – Moscova, doamna Conunova. Serviciul Vamal specifică faptul că, în zona de control vamal, la solicitarea inspectorului vamal, nu a fost declarat niciun bun. Ulterior, respectivul bagaj, de rând cu alte bagaje ale pasagerilor, a fost supus controlului fizic unde au fost depistate:
1. O husă în care se afla o vioară și un arcuș;
2. Certificate pentru instrumente cu coardă (vioară, violă, violoncel).
Potrivit certificatelor depistate, acestea au fost eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii și Turismului al Republicii Moldova (după reorganizare – Ministerul Culturii), unde este indicată denumirea şi specificarea ”Vioarei și Arcușului” (m.a. - datele acesteia), cu menționarea expresă a faptului că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.
 
Mai mult, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii vioarei - 2 200 000 Euro și a arcușului, care a fost evaluat la suma de 20 000 Euro.
 
Serviciul Vamal menționează că, potrivit articolului 2 lit. o) din Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice - valori culturale sunt obiecte care, conform determinării organului competent, constituie valoare pentru artă, literatură, ştiinţă, cultură şi religie.
 
La fel, potrivit articolului 9 alin. (3) din Legea în referinţă - persoanele fizice nu au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova valori culturale. Alte valori din domeniul artei, literaturii, ştiinţei, culturii şi religiei pot fi scoase de pe teritoriul ţării cu condiţia respectării prevederilor art.4, 6, 7 şi 8 şi prezentării autorizaţiei eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.
Astfel, ţinând cont de cadrul normativ în vigoare (sus menționat) în circumstanţele respective, şi anume:
1. Depistarea unui bun nedeclarat;
2. Constatarea faptului că, potrivit certificatului eliberat de expertul autorizat de Ministerul Culturii, vioara are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova;
3. Lipsa autorizaţiei eliberate de Ministerul Culturii, în care urmează a fi specificat costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală;
4. Norma legală citată ce stabilește interzicerea scoaterii valorilor culturale de pe teritoriul Republicii Moldova –, funcționarii vamali au reţinut bunul în cauză.
 
În contextul derulării anchetei inițiate, stabilirii ulterioare și definitive de către experţii Ministerului Culturii a faptului dacă bunul respectiv reprezintă sau nu valoare culturală, implicit eliberarea autorizaţiei de către Ministerul Culturii conform normelor citate supra, inclusiv conform Legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil nr. 280/2011 - Serviciul Vamal asigură integritatea bunului reţinut, iar în cazul în care procurorul de caz va dispune transmiterea acestuia posesorului sau altui organ de drept pentru păstrare, în condițiile cercetării inițiate, Serviciul Vamal va executa cerințele și dispozițiile procurorului pe caz.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER