În perioada 26 -27 octombrie 2021 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență participă în cadrul Exercițiului Internațional de Conducere și Coordonare "PRUT 2021". Aplicațiile vizează antrenarea personalului din structurile operative ale IGSU din România și IGSU din Republica Moldova în vederea punerii în aplicare a Planului de intervenție comun pentru asigurarea răspunsului în caz de situații de urgență

Exercițiul se desfășoară pe parcursul a două zile  și are drept scop verificarea punerii în aplicare a procedurilor asociate de trecere a frontierelor în situații excepționale, dar și utilizarea corectă a formularelor stabilite. Conform scenariului sunt puse în aplicare trei situații tactice și anume: gestionarea unui accident cu victime multiple în zona Iași -Ungheni, gestionarea unui incendiu forestier în zona Vaslui -Hîncești, dar și intervenția în urma unui accident chimic în zona Cahul -Galați.

Pentru realizarea tuturor activităților propuse este antrenat personal din structurile operative ale IGSU România și Republica Moldova precum și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General de Poliție și Serviciul Vamal.

În cadrul aplicațiilor vor fi analizate posibilitățile  de acordare a sprijinului solicitat, adoptarea deciziilor, alertarea forțelor și mijloacelor, analizarea posibilităților de răspuns la solicitări, dar și executarea intervențiilor.

Pentru misiunea sunt antrenate 7 autospeciale de intervenție, printre care de prim ajutor, pentru acțiuni de descarcerare, dar și de stingere cu apă și spumă din dotarea IGSU al României și Republicii Moldova. Proceduri similare de punere în aplicare a planului de intervenție comun sunt utilizate la moment  în cadrul misiunii reale realizate de paramedicii și medici din Republica Moldova detașați la Iași pentru acordarea suportului necesar sistemului medical român în lupta cu COVID -19.