Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, deputatul PAS Dumitru Alaiba, anunță că nu va participa la ședința comisiei de selectare a candidatului la funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Potrivit parlamentarului, drept motiv a servit faptul că acesta ar fi activat anterior în cadrul unei organizații în care a activat și unul dintre candidați.

Pentru a nu permite intepretări, după o discuție cu colegii, am decis să mă retrag de la această ședință și să las colegii să ia decizia. Deși nu consider că sunt în vreun conflict de interese formal și legal, este adevărat că atât în CV-ul meu, cât și în CV-ul unui candidat este aceeași organizație. Chiar dacă în perioade diferite. Nu consider că acest element mi-ar fi afectat în vreun fel modul în care aveam să-i evaluez pe candidații la această funcție, dar nici nu vreau să alimentez speculații inutile”, a precizat el.

Potrivit lui Alaiba, ANSC este o instituție foarte importantă pentru asigurarea eficienței utilizării banului public prin achizițiile de stat și este important ca în fruntea instituției să se afle o persoană competentă, integră și profesionistă, identificată în urma unui concurs credibil.

Instituția trebuie să stea de gardă și să facă dreptate în ultimă instanță atunci când sunt admise nereguli în procesul de achiziții”, a menționat el.

Amintim că două persoane au ajuns în finala concursului pentru suplinirea funcției de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Este vorba despre actualul director general adjunct al ANSC, Irina Gutnic, dar și expertul Promo-LEX, Serghei Merjan.

Concursul a fost anunțat pe 22 septembrie de către Comisia economie, buget și finanțe, după ce, pe 10 septembrie, Anatolie Zagorodnîi și-a depus cererea de demisie din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general al ANSC, iar pe 16 septembrie deputații au aprobat cererea.

Detalii: Doi candidați, admiși la proba de interviu al concursului pentru funcția de director general al ANSC