Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun.Chișinău a adoptat o nouă hotărâre prin care a luat act de insuficiența paturilor de reanimare și terapie intensivă pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 în spitalele clinice municipale. Potrivit autorităților, situația respectivă pune în dificultate sistemul de sănătate, în special acordarea asistenței medicale calitative și nediscriminatorii.

Potrivit CESP, în circuitul COVID-19 au fost mobilizate toate spitalele clinice municipale cu capacitatea totală de 1708 paturi. Autoritățile au luat act și de lipsa capacităților de spitalizare în mun.Chișinău, în eventualitatea extinderii pandemice.

Totodată, directorii spitalelor municipale au anunțat despre insuficiența echipamentelor medicale esențiale pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. Este vorba despre aparate de ventilare, monitoare pentru funcțiile vitale, concentratoare și alte surse de oxigen, infuzomate, medicamente și mijlooace de protecție.

În acest sens, CESP mun.Chișinău a solicitat suportul Guvernului și Ministerului Sănătății în gestionarea eficientă a crizei pandemice, cu alocarea resurselor necesare pentru procurarea, în regim de urgență, a echipamentelor și consumabilelor medicale necesare. La fel, a fost cerut suportul Guvernului pentru instalarea, în regim de maximă urgență, a stației de oxigen la Centrul COVID-19 de la MoldExpo.