Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) i-a dat câștig de cauză ex-parlamentarei, președintelui Comisiei de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu, și a constatat că președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, contrar legislației, a adoptat unilateral anumite decizii și a refuzat examinarea mai multor sesizări privind posibilele ilegalități comise de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

La data de 23 iunie 2021, în calitate de deputat, am depus o plângere la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana privind refuzul examinării sesizărilor depuse de mine anterior la organul ierarhic superior, Consiliul Superior al Procurorilor de către președinta CSP, Angela Motuzoc.

Privind sesizarea în speță pe care s-a pronunțat instanța de judecată, menționam faptul că sesizarea depusă ține de competența CSP și aceasta urma a fi examinată în cadrul unei ședințe deliberative a acestuia. De asemenea, solicitam desemnarea unui procuror de caz care să examineze faptul apariției în calitate de beneficiar efectiv al agenților economici Verlok Development Inc și Jet Business Limited a soției procurorului general (actual suspendat), Țvetana Kurdova, cât și suspendarea din funcție a procurorului general pe durata examinării prezentei sesizări (de mascați nu era vorba)”, a scris Grigoriu.

Ex-deputata a menționat că și până astăzi, pe site-ul Ministerului Justiției al Ucrainei, nu sunt operate modificări în acest sens, beneficiarul efectiv al acelor două companii rămânând și în continuare soția procurorului general suspendat.

Reamintesc că fondator al acestor doi agenți economici este Veaceslav Platon, iar activele pe care le dețin entitățile juridice ucrainești menționate într-o bancă comercială moldovenească prin care s-a derulat schema Laundromat, sunt de peste 5,5 mln dolari.

Pe acest capăt de acuzare, corupție pasivă în proporții deosebit de mari, urmează ca procurorul de caz să stabilească toate circumstanțele existenței sau inexistenței infracțiunii. Pentru stabilirea acestui fapt, procurorul de caz urmează să înainteze o comisie rogatorie către instituțiile abilitate din Ucraina”, susține Grigoriu.

Potrivit ei, în următoarea etapă, după decizia instanței de judecată la plângerea depusă, „urmează ca CNA să se expună cu o hotărâre privind sesizările depuse la instituție care descriu încălcarea procedurilor, contrar legislației, cât și asumarea unor decizii unipersonale, de către președinta CSP, Angela Motuzoc în baza articolului 313 din Codul contravențional («Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu»)”.

Cred că, în scurt timp voi primi acest răspuns de la CNA, cât și ce măsuri va aplica instituția privind acțiunile/inacțiunile președintei CSP privind modalitatea de examinare a solicitărilor depuse anterior.

De asemenea, instanța de judecată îmi menține dreptul de a mă adresa din nou la CSP cu aceeași sesizare, anexând decizia finală a judecătorului și de a obliga organul ierarhic superior de a-mi examina motivele invocate supra privind suspiciunile de corupție pasivă în proporții deosebit de mari”, a punctat Grigoriu.

Amintim că Inga Grigoriu a depus anterior o sesizare în adresa Consiliului Superior al Procurorilor prin care a cerut desemnarea a unui procuror pentru examinarea „acțiunilor ilegale” ale Procurorului General Alexandr Stoianoglo în procesul de renunțare la învinuire în privința condamnatului Veaceslav Platon. Mai exact, fosta parlamentară susține că anume Stoianoglo a fost cel care a organizat și dirijat acțiunile procurorilor care, în cadrul ședinței de judecată, au renunțat la învinuirile aduse controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

Detalii: DOC // Stoianoglo riscă dosar penal. Președintele Comisiei „Laundromat” a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor

Angela Motuzoc a refuzat examinarea acestei sesizări, fapt pentru care a fost acuzată de depășirea atribuțiilor de serviciu și încălcarea prevederilor Legii cu privire la Procuratură.

Detalii: Președintele CSP blochează examinarea „ilegalităților” comise de Stoianoglo. Angela Motuzoc, acuzată de depășirea atribuțiilor de serviciu

La fel, Grigoriu a depus sesizări și cu privire la apariția Țvetlanei Kurdova în calitate de beneficiar efectiv al companiilor Verlok Development Inc și Jet Business Limited, dar și pentru semnarea, de către Stoianoglo, a unui amendament ce ar fi permis efectuarea operațiunilor de spălare de bani prin R.Moldova.

Ulterior, ex-deputata a depus o sesizare la CNA în care a adus la cunoștință conducerii Centrului despre acțiunile Angelei Motuzoc.

Detalii: Grigoriu a mers la CNA. A oferit detalii despre acțiunile lui Motuzoc care ar bloca examinarea „ilegalităților” comise de Stoianoglo